Numico NV

Persbericht

Numico publiceert jaarverslag 2003 Numico voldoet volledig aan Nederlandse corporate governance code

§ Afschaffing van certificaten van aandelen en opheffing van Administratiekantoor. § Periode van uitgifte van preferente aandelen alvorens bijeenroeping AVA beperkt tot zes maanden.
§ Voorstel tot statutenwijziging om aandeelhouders te beschermen tegen sluipende overname door derde zonder verplichting tot publiek bod en betaling van premie. § Voorstel tot verruiming van mogelijkheden voor aandeelhouders om een onderwerp op de agenda van een AVA te plaatsen.
§ Duur arbeidsovereenkomst van alle leden van de Raad van Bestuur beperkt tot vier jaar. § Afvloeiingsregelingen versoberd; toekomstige bezoldiging afgestemd op lange termijn belang van aandeelhouders.
§ Samenstelling van commissies van Raad van Commissarissen in overeenstemming gebracht met best practice bepalingen.
§ Nakoming van best practice bepaling inzake overige commissariaten in 2005.

Zoetermeer, 16 april 2004 ­ Koninklijke Numico N.V. heeft vandaag haar jaarverslag over 2003 gepubliceerd. In een apart hoofdstuk corporate governance geeft Numico aan dat zij, met uitzondering van één bepaling, reeds na de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) op 6 mei 2004, volledig aan de Nederlandse corporate governance code (de Code) zal voldoen. Numico zal in 2005 aan alle bepalingen van de Code voldoen.

Numico heeft corporate governance hoog in het vaandel staan. Geheel in de geest van dit streven past Numico dan ook de richtlijnen van de Code toe. Numico heeft hierbij gekozen voor een open en transparante aanpak en zal in 2005 aan alle bepalingen van de Code voldoen. In dit kader zullen belangrijke wijzigingen nodig zijn, waarvan onderstaand een overzicht.

Transparantie en rechten van aandeelhouders
De doelstelling van Numico is de transparantie voor, en inspraak van, aandeelhouders te vergroten. Aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van 6 mei 2004 zal worden voorgesteld de certificaten van aandelen af te schaffen en de Stichting Administratiekantoor Numico op te heffen. Hierbij wordt aangetekend dat, voortvloeiend uit dit voorstel, de Stichting Administratiekantoor Numico op de AVA van 6 mei 2004 geen stemmen zal uitbrengen. Meer informatie hierover staat vermeld in de oproepadvertentie die op 17 april 2004 in verschillende dagbladen wordt gepubliceerd.

In geval van een vijandig overnamebod zal Numico ernaar streven ten behoeve van alle aandeelhouders een zo hoog mogelijke prijs te bedingen. Numico heeft besloten dat van de bestaande optie van de Stichting Continuïteit Numico ­ om in te schrijven op preferente aandelen ­ in de toekomst uitsluitend gebruik zal worden gemaakt om omstandigheden te creëren waardoor gegadigden een concurrerend bod zullen uitbrengen. Daarnaast wordt de periode dat deze preferente aandelen uitstaan, teneinde de vennootschap in de gelegenheid te stellen een alternatief te zoeken, teruggebracht tot zes maanden alvorens een AVA bijeengeroepen zal worden om een besluit te nemen over de toekomst van de vennootschap.
0409

Numico stelt voor in de statuten van de vennootschap vast te leggen (i) het recht van de aandeelhoudersvergadering om besluiten goed te keuren die de identiteit of het karakter van de vennootschap aanzienlijk zullen veranderen, en (ii) het recht van aandeelhouders die 1% van het geplaatste kapitaal - of een waarde van EUR 50 miljoen - of meer vertegenwoordigen, om een onderwerp op de agenda van een aandeelhoudersvergadering te plaatsen.

Bescherming van minderheidsaandeelhouders
Momenteel bestaat er krachtens de Nederlandse wet geen regeling inzake een verplicht bod. Een dergelijke regeling zou voorkomen dat derden een "sluipende overname" kunnen plegen en als zodanig effectieve zeggenschap zouden kunnen verwerven zonder dat zij een formeel bod op de resterende uitstaande aandelen hoeven uit te brengen, wanneer de door hen gehouden aandelen een bepaalde grens overschrijden. Door het ­ in tegenstelling tot de meeste Europese landen ­ ontbreken van dergelijke regelgeving in Nederland kunnen derden effectieve zeggenschap verkrijgen zonder daarvoor een overnamepremie te hoeven betalen. Numico zal dan ook op de komende AVA voorstellen om in de statuten van de vennootschap een bepaling op te nemen waardoor een houder van een belang van 30% of meer in Numico verplicht wordt om een openbaar bod op alle uitstaande aandelen uit te brengen. De prijs die geboden moet worden, is de hoogste prijs die de betreffende bieder heeft betaald - voor het verkrijgen van zijn aandelen in de vennootschap - in de twaalf maanden voorafgaand aan de datum waarop het bod moet worden uitgebracht. Met de opneming van deze bepaling in de statuten handelt Numico in overeenstemming met de internationale standaard. Bovendien dient opgemerkt te worden dat deze bepaling overeenkomt met de bepaling die van kracht zal worden wanneer de EU Overname Richtlijn in Nederland zal worden geïmplementeerd.

Raad van Bestuur
Alle huidige en toekomstige leden van de Raad van Bestuur worden benoemd voor een periode van vier jaar in plaats van voor onbepaalde duur. In dit verband heeft de Raad van Commissarissen een rooster van aftreden opgesteld, dat kan worden ingezien op de website van Numico. Aan de op 6 mei 2004 te houden AVA zal worden voorgesteld de heren Bennink (CEO), Huët (CFO) en Puri (President Research & Development) te herbenoemen.

Het beloningsbeleid voor de Raad van Bestuur is, met ondersteuning van een extern adviseur, getoetst aan de hand van een vooraf overeengekomen vergelijkingsgroep ten aanzien van beloningsstructuur. Deze vergelijkingsgroep weerspiegelt zowel de ambities van de vennootschap als haar doelstelling om potentieel talent aan te trekken en te behouden en is bovendien representatief voor het soort ondernemingen waar wij hoogstwaarschijnlijk aanvulling voor ons topkader zouden zoeken of waarnaar onze senior managers zouden kunnen overstappen. Het basissalaris is gesteld op, en waar nodig aangepast aan, de mediaan van deze remuneratiegroep.

Het beloningsbeleid is verder in overeenstemming gebracht met het belang van de aandeelhouders op lange termijn. In dit kader heeft de Raad van Bestuur ermee ingestemd om de arbeidsovereenkomsten zodanig aan te passen dat de afvloeiingsregeling, in geval van beëindiging door de vennootschap, uitsluitend gebaseerd is op het basissalaris en niet meer zal bedragen dan tweemaal het jaarlijkse basissalaris in plaats van de huidige twee tot drie maal basissalaris plus bonus.

Het beloningsbeleid is bovendien in overeenstemming gebracht met de strategie van de onderneming die gericht is op het realiseren van winstgevende groei en bevat resultaat-afhankelijke instrumenten voor zowel de korte als de lange termijn. Numico is van mening dat een combinatie van voorwaardelijke aandelenopties en resultaatgerelateerde aandelen - naast de bonusregeling zoals reeds toegepast in 2003 - een geschikt instrument vormen voor de erkenning en stimulering van resultaten op de langere termijn. Onder het nieuwe aandelenoptieplan worden opties pas definitief toegekend als de koers van het aandeel Numico zich uitzonderlijk heeft ontwikkeld ten opzichte van een passende vergelijkingsgroep.

De Raad van Commissarissen zal aan de AVA van 6 mei 2004 voorstellen om een resultaat-gerelateerd aandelenplan in te voeren, met als doelstelling dat de leden van de Raad van Bestuur en senior managers zich meer richten op de groei van aandeelhouderswaarde op de lange termijn.

0409 2

De definitieve toekenning van de resultaatgerelateerde aandelen zal afhankelijk worden gesteld van een doelstelling voor de winst per aandeel. Daarnaast zal de Raad van Commissarissen voorstellen een verplichting in te voeren voor leden van de Raad van Bestuur om binnen een periode van vier jaar een aandelenbelang te verwerven waarvan de waarde gelijk is aan 100% van het basissalaris.

Raad van Commissarissen
In de afgelopen 12 maanden is de samenstelling van de Raad van Commissarissen aanzienlijk gewijzigd, hetgeen onder meer heeft geleid tot diversificatie en internationalisering van de Raad.

In overeenstemming met de Code zal de heer Lindenbergh de heer Van Veen opvolgen als voorzitter van de auditcommissie omdat laatstgenoemde een voormalig lid van de Raad van Bestuur van Numico is. De heer Van Veen blijft lid van de auditcommissie. De heer Spelling, die naar verwachting op de AVA van mei 2004 zal worden benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen, zal voorzitter worden van de remuneratiecommissie. Begin 2004 is een selectie- en benoemingscommissie ingesteld. Deze commissie bestaat momenteel uit de heren Wold-Olsen en Zwartendijk (voorzitter). De heer Spelling zal toetreden tot deze commissie na zijn verwachte benoeming tot commissaris op de AVA van mei 2004.

De enige bepaling waaraan Numico momenteel niet voldoet, betreft best practice bepaling III.3.4 inzake overige commissariaten. De heer Zwartendijk bekleedt namelijk meer commissariaten dan het in die bepaling vastgelegde maximum van vijf. Volgend jaar zal Numico echter ook aan deze bepaling volledig voldoen.

Klokkenluiderbeleid
In overeenstemming met de Code heeft Numico een klokkenluider beleid vastgesteld. Dit stelt medewerkers in staat vermeende onregelmatigheden van algemene, operationele of financiële aard binnen Numico te melden aan daartoe aangewezen derden.

Nadere bijzonderheden over de nakoming door Numico van de best practice bepalingen van de Code kunt u vinden op www.numico.com en in een speciaal hoofdstuk corporate governance in het jaarverslag 2003 (bladzijde 56 en volgende). Nadere informatie over de wijzigingen in het beloningsbeleid staat eveneens op de website van Numico en op pagina 48 tot 53 van het jaarverslag 2003.

Er is een interview met Rob Zwartendijk (Voorzitter van de Raad van Commissarissen) en Jan Bennink (CEO) vanaf 16 april 2004, 8:00 uur Nederlandse tijd in zowel video- als tekstvorm beschikbaar op www.numico.com en op www.cantos.com. Hierin komen de belangrijkste punten aan de orde.

Koninklijke Numico N.V. is een bedrijf gericht op gespecialiseerde voedingen met leidende posities in de markten van Babyvoeding en Klinische Voeding. Numico is actief in meer dan 100 landen en heeft circa 11.000 medewerkers in dienst (www.numico.com).

Voor vragen kunt u contact opnemen met:

Koninklijke Numico N.V. Corporate Communications tel. 079 - 353 9931 Koninklijke Numico N.V. Investor Relations tel. 079 - 353 9003 0409 3


---- --