LOT, VERNIGING MANTELZORGERS

Bezuinigingen in zorg afgewenteld op mantelzorg

Actieweek Mantelzorg: de rek is eruit!
Politiek wentelt bezuinigingen in de zorg af op mantelzorgers

Bezuinigingen in de AWBZ worden steeds meer afgewenteld op mantelzorgers, terwijl maar liefst 200.000 mensen die voor een ander zorgen nu al overbelast zijn (SCP 2003). Voor de LOT, Vereniging van Mantelzorgers is dit onaanvaardbaar: de rek is eruit! De LOT vindt dat de overheid een vergissing begaat door ervan uit te gaan dat mensen nu te weinig voor elkaar zorgen en dat men gemakkelijk die mantelzorgtaken erbij zou kunnen nemen. Maar liefst 80 procent van de totale zorg rust namelijk nu al op de schouders van mantelzorgers. Zij vormen het fundament van onze gezondheidszorg. De LOT heeft daarom een spoedoverleg aangevraagd met staatssecretaris Ross van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) omdat mantelzorgers het kind van de rekening in de zorg dreigen te worden.

Mantelzorgers voelen zich steeds meer onder druk gezet. Patiënten worden steeds sneller ontslagen uit het ziekenhuis. De overheid stimuleert ouderen, gehandicapten en chronisch zieken om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Bij een toenemende vergrijzing wil de overheid het totaal aantal plaatsen in verzorgings- en verpleeghuizen zelfs sterk wil reduceren. Bovendien bezuinigt de overheid fors op (andere onderdelen van) de AWBZ. Het kabinet heeft de vraag naar huishoudelijke hulp al afgeremd door de eigen bijdrage te verhogen, waardoor 8500 mensen de hulp inmiddels hebben opgezegd. Dit is een voorbode van nog omvangrijkere bezuinigingsoperaties, want in de toekomst kunnen mensen die huishoudelijke hulp nodig hebben alleen nog een beroep doen op de thuiszorg als ze zich geen particuliere hulp kunnen veroorloven en er geen familie of vrienden kan worden ingeschakeld. Door dit soort maatregelen zijn mensen die zorg nodig hebben nog meer aangewezen op hun naasten. Mantelzorg wordt steeds minder een keuze en steeds meer ingegeven door tekorten in de gezondheidszorg. De kern van mantelzorg, namelijk het helpen vanuit de betrokkenheid voor elkaar, komt hierdoor steeds verder onder druk te staan.

Van 19 tot en met 24 april organiseert de LOT de meldweek Mantelzorg: de rek is eruit! en roept de vereniging mantelzorgers op hun ervaringen met de bezuinigingen in de AWBZ te melden. De signalen worden onder de aandacht gebracht van beleidsmakers om duidelijk te maken dat de overheid niet eindeloos een beroep op mantelzorgers kan doen. In een spoedoverleg met de staatssecretaris zal de LOT de gevolgen van overheidsmaatregelen voor mantelzorgers in de zorg onder de aandacht brengen en pleiten voor meer mantelzorgondersteuning, wat harder nodig is dan ooit vanwege de bezuinigingen. Met deze acties wil de LOT een halt toeroepen aan de bezuinigingsacties om te voorkomen dat nog meer mantelzorgers overbelast raken.