Politie Friesland

Politieberichten van 15/4 (13.00) t/m 16/4 (07.00)

Fryslân 16-04-2004 - Voor aanvullende informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met bureau communicatie via het algemene nummer van politie Fryslân, 0900 - 8844.

Lemmer: twee aanhoudingen na internetfraude
Door 40 benadeelden is aangifte gedaan van oplichting, waarbij op een veilingplaats op internet aangeboden goederen werden gekocht en betaald. Dit betreft o.a. mobiele telefoons, biostabils
(halskettingen), computerspelletjes en boeken. De goederen werden daarna echter niet geleverd.
Naar aanleiding van 40 aangiftes en meldingen uit het hele land, zoals uit Culemborg, Bodegraven, Veldhoven, Volendam, Hellevoetsluis, Almere, Den Helder, Eindhoven, Utrecht en Beverwijk is door de politie van Heerenveen een onderzoek ingesteld. De meldingen en aangiftes zijn gedaan tussen juli 2003 en december 2003.
Hierop is op dinsdag 13 april een 16-jarige inwoonster uit Lemmer aangehouden, op donderdag 15 april is een 42-jarige vrouw uit Lemmer gehoord. Beide vrouwen, moeder en dochter, bekenden zich geruime tijd bezig te hebben gehouden met internetfraude. Het totale bedrag liep op tot ruim 5000 euro. Er is onderzoek gedaan naar de bankbescheiden van de twee verdachten. Beide vrouwen werden na verhoor weer in vrijheid gesteld. Het motief was geldgebrek. Volgens de verklaringen is het geld opgegaan aan dagelijkse boodschappen en kleding.

Leeuwarden: zakkenrollen
Woensdagmiddag werd op de kermis de portemonnee gerold van een 29-jarige inwoner van Leeuwarden. De portemonnee werd waarschijnlijk gerold toen de aangever bij de kassa stond bij de botsautos. Na afloop van de rit bemerkte de man dat de beurs weg was, ook een zoektocht in de botsauto leverde niets op. In de portemonnee zaten
kentekenbewijzen, een identiteitsbewijs en enkele tientallen euros.

Leeuwarden: aanhouding verdachte
Donderdag omstreeks 15.00 nam een 34-jarige inwoner van Stiens een thuistelefoonsysteem ter waarde van 80 euro mee uit een winkel aan De Centrale, dit alles zonder te betalen. Hierop is de verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De man kon het bureau even later verlaten met een transactievoorstel van 140 euro, alsmede een dagvaarding.

Heerenveen: gordelcontrole
Donderdag tussen 13.00 en 15.00 uur is een gordelcontrole uitgevoerd in en rond het centrum van Heerenveen. In totaal werden hiervoor zes bekeuringen uitgeschreven. Ook werd tweemaal bekeurd voor het niet handsfree bellen.

Leeuwarden: verkeersbord door raam
Donderdag omstreeks 02.50 uur werd een 60-jarige inwoner van Leeuwarden ruw gewekt toen bij zijn woning aan de Noorderplantage een driehoekig verkeersbord door een raam was gegooid. Omdat het sterke en goed geïsoleerde ramen betrof is het verkeersbord niet geheel door het raam gegaan. De man heeft aangifte gedaan.

Drachten: twee verdachten aangehouden voor vernielingen
Donderdagmiddag werd een raam van een pand aan de Zuidkade vernield, vermoedelijk door een katapult. Ook een dag eerder was dit al gebeurd. Donderdag ging de aangeefster, een 66-jarige inwoonster van Drachten, achter de verdachten aan. Deze waren er vandoor gegaan. Als eerste kon, met behulp van de politie, een 13-jarige inwoner van Drachten worden aangehouden, even later werd nummer twee getraceerd: een 14-jarige inwoner van Drachten.

Marssum: te snel, rijbewijs ingevorderd
Donderdag om 15.40 uur reed een 22-jarige automobilist uit Sumar met 174 km per uur over de Rijksweg A31 (N) bij Marssum. Hier is 120 toegestaan, een overschrijding derhalve van 54 km per uur. Hierop is het rijbewijs van de man ingevorderd.

Leeuwarden: (veel) te snelle rijders op Aldlansdyk
Donderdag tussen 19.00 en 21.00 uur is gecontroleerd op snelheid op de Aldlansdyk. Een 22-jarige automobilist reed 121 km per uur, ter plaatse is 50 toegestaan. Hierop is het rijbewijs van de bestuurder in beslag genomen. Ook het rijbewijs van een 20-jarige automobilist uit Leeuwarden is ingevorderd, hij reed eveneens 121 km per uur. Verder reden nog negen automobilisten te snel. s Middags werd gecontroleerd op de Willemskade. Hier werden 17 bekeuringen uitgedeeld voor het rijden in een verboden rijrichting.

Wolvega: twee verdachten aangehouden
Donderdag om 20.30 zijn een 35-jarige inwoner van Sonnega en een 41-jarige inwoner van Sonnega aangehouden in een winkel aan de Van Harenstraat in verband met een winkeldiefstal. De twee hadden fietsen bij zich, waarvan de fietstassen vol zaten met waarschijnlijk gestolen goederen. Een greep: negen onderbroeken, vier paar sokken, drie tandenborstels, drie flessen drank. Ook zijn de fietsen zelf waarschijnlijk van diefstal afkomstig.

Wommels: rijden onder invloed
Vrijdag om 00.05 uur reed een 22-jarige automobilist uit Easterein. De man werd gecontroleerd. Hier bleek dat de man had gedronken. Op het bureau blies hij 315 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Stavoren: vijf aanhoudingen na vernielingen
Donderdag om 23.00 uur zijn een raam van een telefooncel, een raam van een wachthok, een raam van een overkapping en een fiets vernield op het NS-station. Aangehouden zijn een 13-jarige inwoner van Capelle aan de IJssel, een 13-jarige inwoner van Rotterdam, een 14-jarige inwoner van Rotterdam en een 15-jarige inwoner van Nieuwekerk aan de IJssel. Na de bekentenis van de vier zijn ze weer in vrijheid gesteld.

Damwoude: te veel gedronken, rijbewijs ingevorderd
Vrijdag om 01.15 uur werd een 31-jarige automobilist uit Damwoude gecontroleerd op de Borkenslaan. De man had gedronken. Op het bureau blies hij 625 ug/l, hierop is het rijbewijs van de man ingevorderd. Ook kreeg de man een rijverbod van zeven uur.

Dokkum: ramkraak
Donderdag om 23.30 uur vond een ramkraak plaats bij een winkel aan de Bocksmeulen. De glazen pui van de winkel werd ingegooid. Gestolen werd een gloednieuwe bromscooter van het merk Asprilla. De verdachten gingen er met een auto vandoor. De inzet van een politiehond, met name om te kijken of de scooter ergens was achtergelaten, had geen resultaat. Aangifte is gedaan door een 38-jarige inwoner van Dokkum.

Heerenveen: rijden onder invloed zonder rijbewijs
Vrijdag om 03.45 werd een 20-jarige automobilist uit Lemmer gecontroleerd op de K.R. Poststraat. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies de man 595 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Het rijbewijs van de man is niet ingevorderd, omdat de man niet in het bezit bleek te zijn van een rijbewijs. Hiervoor heeft de man een bekeuring gekregen.

Heerenveen: onder invloed
Vrijdag om 04.00 uur werd een 43-jarige scooterrijder uit Heerenveen gecontroleerd op het Van Harenspad. De man viel op omdat hij geen verlichting en geen helm droeg. Ook bleek de man te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 630 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur.