Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave vrijdag 16 april 2004

* OVERVAL TABAKSZAAK
ROTTERDAM - Donderdagmiddag rond kwart voor vier werd door een met een mes gewapende man een overval gepleegd op een tabakszaak aan de Kerstendijk. Bij binnenkomst maakte de overvaller met het mes stekende bewegingen in de richting van een 26-jarige medewerkster en sommeerde haar de kassa te openen. Met een bedrag van enkele honderden euro's verdween de overvaller.
De 32-jarige vriend van het slachtoffer, die zich achter in de sigarenzaak bevond en door zijn vriendin werd gealarmeerd, rende vervolgens achter de overvaller aan, maar verloor hem in de woonwijk tegenover de Kerstendijk uit het oog.


* BROMFIETSCONTROLES IN KADER ASO-PROJECT

RIDDERKERK/ROTTERDAM - In het kader van het ASO-project werden donderdagmiddag en -avond bromfietscontroles gehouden op de Slinge, in de Blankenburgstraat, op de Kievitsweg (Ridderkerk) en op het Afrikaanderplein.
Op de Slinge bij het metrostation werden acht brommers gecontroleerd en evenzo vele bonnen aan de berijders uitgeschreven voor onder meer teveel geluid, verkeerde plaat, rijden zonder helm en te hoge constructiesnelheid.
In de Blankenburgstraat werden vijf brommers gecontroleerd. Vijfmaal werd hier bekeurd voor te hoge constructiesnelheid, teveel geluid, geen helm op en geen bromfietscertificaat. In Ridderkerk werden zes bromscooters gecontroleerd en zeven processen-verbaal uitgeschreven voor onder meer te hoge constructiesnelheid, teveel geluid en geen verzekering. Op het Afrikaanderplein kregen de berijders van de zeven gecontroleerde brommers in totaal elf bekeuringen uitgereikt voor onder meer te hoge constructiesnelheid, rijden zonder helm, technische gebreken en verkeersovertredingen.


* ARRESTATIETEAM MAAKT EINDE AAN GIJZELING VAN KINDJE DOOR VADER

ROTTERDAM/SPIJKENISSE - Vrijdagmorgen rond drie uur maakten leden van het Arrestatieteam van Rotterdam-Rijnmond een einde aan de gijzeling van een bijna driejarig jongetje door diens vader in een woning aan de Zuidakker. Daarbij werden de vader en diens broer (25 en 30 jaar en beiden afkomstig uit Vlaardingen) aangehouden. Het kind verkeerde in goede gezondheid.
De vader van het jongetje had zijn zoontje donderdagavond bij zijn ex-schoonmoeder in een woning in Rotterdam weggehaald en was met zijn broer en kind naar de woning van zijn ex-partner aan de Zuidakker gegaan. Daar was de vrouw onder het uiten van diverse bedreigingen van haar ex uit haar huis gezet. De moeder van het jongetje alarmeerde daarop de politie, die na toestemming van het Openbaar Ministerie het Arrestatieteam inzette. Het jongetje werd daarna met zijn moeder herenigd, terwijl de beide Vlaardingers werden aangehouden en vervolgens ingesloten. In de woning werd tevens een mes aangetroffen en in beslag genomen.


* BROMFIETSCONTROLES
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Oost hield donderdagmorgen en -middag op de Oude Plantagedreef en het Oostplein bromfietscontroles. Tussen zeven uur en half drie werden 33 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere te veel vermogen, niet in het bezit zijn van het bromfietscertificaat en niet juist werkende remmen.
Tevens werden onder meer negen processen verbaal opgemaakt aan automobilisten voor het niet handsfree-bellen, het niet dragen van de autogordel en het negeren van een rood verkeerslicht.


* HENNEPKWEKERIJEN ONTMANTELD
BERGSCHENHOEK/ROTTERDAM - De politie van het district De Noordhoek stelde donderdagmiddag een onderzoek in in een woning aan de Rubenslaan in Bergschenhoek omdat het vermoeden bestond dat zich daar een hennepkwekerij bevond.
Bij het binnentreden was er niemand in het pand aanwezig. In een kamer op de eerste verdieping vond men een kwekerij met 290 planten en apparatuur. Toen de bewoners verschenen zijn ze aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. Het gaat om een 25-jarige man en een 23-jarige vrouw. Planten en apparatuur zijn in beslag genomen en worden vernietigd. De benodigde stroom voor de kwekerij werd op illegale wijze betrokken. De politie van het district Schiedam heeft donderdagmiddag een bezoek gebracht aan een bedrijfsverzamelgebouw aan de Matlingeweg in verband met de mogelijke aanwezigheid van een hennepkwekerij. Het onderzoek richtte zich op de bedrijfsruimte van een bedrijf op de begane grond. De eigenaar, een 41-jarige Schiedammer, opende een roldeur en vervolgens een deur van een ruimte waarin een paar assimilatielampen hingen en wat aarde op de grond lag. Politiemensen vonden echter een luik, waarop de verdachte via een magnetische sluiting in de wand het luik in de vloer ontgrendelde. Onder het luik zat een trap die leidde naar een kelder waarin zich twee grote plantages bevonden met zo'n 2000 planten. De kweekruimte was volledig geautomatiseerd. De verdachte is aangehouden op grond van de Opiumwet en overgebracht naar een politiebureau. Planten en apparatuur worden vernietigd.

Middaguitgave donderdag 15 april 2004

* VIER VERDACHTEN AANGEHOUDEN VOOR STRAATROOF, BEDREIGING,

MISHANDELING EN INBRAAK
SCHIEDAM - Rechercheurs van de afdeling Jeugdzaken van het district Schiedam hebben vier jongens uit Schiedam gearresteerd in de leeftijd van 13 tot en met 17 jaar. Zij worden verdacht van straatroof, bedreiging, mishandeling en inbraak. Met dit onderzoek, in samenwerking met de Wijkpolitie, zijn ruim 100 zaken tot klaarheid gebracht.
Aanleiding voor het onderzoek waren klachten van bewoners van een flat aan het Dirk Schaferplein over vernielingen en overlast van jeugdigen. Uit onderzoek bleek dat sinds 2001 een groep van zo'n 20 jongeren, van 13 tot en met 17 jaar oud, in wisselende samenstelling ruim 100 straatroven, vernielingen, bedreigingen, inbraken in kelderboxen, mishandelingen en openlijke geweldplegingen had gepleegd. Dit vond met name plaats in Schiedam-Noord en net over de grens met Vlaardingen. De goederen die werden buitgemaakt werden verkocht, weggegooid, zelf gehouden of vernield. Het buitgemaakte geld ging op aan snoep, drank, sigaretten en voedsel.
Twee verdachten, 15 en 17 jaar oud, zijn inmiddels voorgeleid aan de Rechter-Commissaris en zijn in bewaring gesteld. De overige verdachten worden de komende weken verhoord. De afdeling Jeugdzaken van district Schiedam zet het onderzoek voort, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.


* GETUIGENOPROEP
ROTTERDAM - De politie van district Feyenoord-Ridderster is op zoek naar getuigen van een straatroof, die plaatsvond op dinsdagmorgen 6 april jl. omstreeks kwart over tien op de Pythagorasweg. Bij deze straatroof kwam een toen 88-jarige Rotterdamse ten val en brak hierbij haar bovenarm en sleutelbeen. Direct na de straatroof hebben een tot nu toe onbekende man en vrouw het slachtoffer hulp geboden. De politie is in belang van het onderzoek op zoek naar deze man en vrouw. Tevens wil zij graag in contact komen met getuigen van deze straatroof. Indien u over informatie beschikt, of getuige bent geweest, belt u dan met het telefoonnummer: 0900-8844(lokaal tarief) en vraagt u naar de afdeling Probleemgerichte Opsporing van het district Feijenoord-Ridderster.


* VERDACHTE STRAATROOF AANGEHOUDEN: GETUIGENOPROEP

(Zie ook persbericht van 14/04/2004)
ROTTERDAM - Dinsdagavond kort na middernacht werd een 26-jarige Rotterdamse op de kruising van de Henegouwerlaan met de Beukelsweg beroofd van haar rugzak. Na de beroving ging de verdachte er met de rugzak vandoor het Statentunneltje in. Twee of drie nog onbekende mannen op de fiets kwamen de vrouw te hulp en gingen achter de verdachte aan. Zij wisten de rugzak van de verdachte af te pakken en gaven die terug aan het slachtoffer. De verdachte, een 22-jarige Rotterdammer, meldde zich uit eigener beweging enkele uren later bij een politiebureau, waarna hij werd aangehouden en ingesloten.
In belang van het onderzoek is de politie op zoek naar de twee of mogelijk drie fietsers die het slachtoffer hebben geholpen. Zij behoorden in ieder geval tot een groepje, waarin zich ook twee vrouwen bevonden. Tevens zoekt de politie getuigen van deze straatroof.
Heeft u bij deze straatroof hulp geboden, of bent u getuige geweest van dit misdrijf, neemt u dan contact op met het telefoonnummer: 0900-8844 (lokaal tarief) en vraagt u naar het Team Straatroof van district Rotterdam-Centrum.


* MAN MET MES AANGEHOUDEN
ROTTERDAM - Politiepersoneel hield donderdagmorgen omstreeks half tien op de Jan Vrijlandtsingel een 52-jarige man uit Rotterdam aan. Hij was in het bezit van een mes. Politiemensen stelden, naar aanleiding van een melding dat bij een tramhalte op de Molenvliet een man met een mes stond te zwaaien, een onderzoek in. Een politieman van de Hondenbrigade zag kort daarop de verdachte met een mes in zijn hand op de Jan Vrijlandtsingel lopen. Hierop werd de man, met behulp van een politiehond, aangehouden en voor nader verhoor overgebracht naar het politiebureau. Het mes werd in beslag genomen.


* BEZORGER ELEKTRONICAWINKEL OVERVALLEN
SCHIEDAM - Donderdagmiddag omstreeks kwart voor twee werd aan de Fazantlaan een 28-jarige bezorger van een elektronicawinkel overvallen. Het slachtoffer werd op het moment dat hij een goed wilde afleveren, door een man met een vuurwapen bedreigd. Vervolgens moest hij de dagopbrengst afgeven. Met de buit, een onbekend geldbedrag, vluchtte de overvaller in de richting van Schiedam-Noord. De recherche van het district Schiedam stelt een nader onderzoek in.