Gemeente Leeuwarden

EMBARGO TOT VRIJDAG 16 APRIL 2004 15.00 UUR

16 april 2004

Stijlvol afscheid burgemeester Margreeth de Boer, maar ook kritische visie over actuele maatschappelijke thema s

Op vrijdag 16 april - de dag dat ze 65 jaar wordt - neemt burgemeester de Boer afscheid van de gemeente Leeuwarden tijdens een bijzondere raadsvergadering in de Grote of Jacobijnerkerk. Tijdens haar speech blikt ze niet alleen terug op haar werkzame leven maar geeft ze ook haar (kritische) visie over actuele maatschappelijke thema s en over het functioneren van het lokale bestuur en besturen.

Enkele passages uit haar afscheidsrede:

Na mijn NJHC carrière, een studie aan de sociale academie en enige jaren verblijf in Zuid en Oost Afrika werd ik maatschappelijk werker bij de Jellinekkliniek. Nederland werd geconfronteerd met een nieuw roesmiddel, de marihuana sigaret. De eerste jongens die met zo n sigaret opgepakt werden, verdwenen voor maanden in de gevangenis. De Nederlandse overheid wist absoluut niet hoe hier op te reageren. Bij elke onvoorziene verandering van gevestigde patronen reageert de samenleving in eerste instantie onevenwichtig. We zien dat veel vaker. Ook nu. In de loop der jaren hebben we in Nederland een min of meer redelijk evenwicht gevonden om met de soft drugs om te gaan. Bij ernstig verslaafden ligt dat anders. Harddrugsverslaafden hebben nauwelijks een eigen wil en zijn zelden in staat de verslaving te doorbreken. Met een gecontroleerde medicinale drugsverstrekking, zullen we zowel de grootschalige als dagelijkse kruimelcriminaliteit die vrijwel geheel drugs gerelateerd is, enigszins het hoofd kunnen bieden. De grote hoeveelheid overheidsmiddelen voor de criminaliteitsbestrijding kunnen we zoveel beter gebruiken.

In mijn hele bestuurlijke carrière zijn er twee constanten: te weten bestuurlijke reorganisatie en ruimtelijke ordening. Over dat laatste sprak ik al. Nu een paar woorden over bestuurlijke organisatie. Vanaf het wetsontwerp het Gewest Groot Amsterdam van minister Beernink, dat in 1970 door de Raad van Wormer walgend ter zijde werd geschoven, heb ik vele voorstellen zien passeren. Over deze en andere voorstellen is meer dan 35 jaar gesproken, vergaderd, geschreven, ruzie gemaakt om daarna alles weer in de prullenbak te stoppen en opgewekt met een nieuwe variant te beginnen. Dat geldt ook voor de rechtstreeks gekozen burgemeester. Een door de Raad gekozen burgemeester is een democratisch gekozen burgemeester. Rechtstreekse burgemeesters verkiezingen bevredigen slechts ons verlangen naar theater. Kwaliteit wordt er niet mee gegarandeerd. Besturen is geen technocratisch proces. De kern is altijd weer: hebben we bestuurders die ergens voor gaan? Die de kar willen trekken vanuit een diepgevoelde overtuiging dat het er toe doet dat alle burgers zich prettig voelen in hun stad.

Waarom ik van Leeuwarden hou? Omdat het een echte stad is. Een concentratiepunt van wonen en werken van voorzieningen, van kunst en cultuur. Maar als je dat allemaal hebt, dan heb je nog geen stad. In mijn opvatting is er sprake van een stad als er sprake is van een stedenbouwkundige intimiteit met een eigen karakter. En dat heeft Leeuwarden! Een mooie stad is een subtiele eenheid van historische gegevens en hedendaagse ontwikkeling. Een levend organisme. Maar succes is alleen gegarandeerd als de nieuwe toevoegingen zich richten op de identiteit van de omgeving en van de allerhoogste kwaliteit zijn. De plannen voor het Nieuw Zaailand zijn daarvan een prachtig voorbeeld. Uit het oude komt het nieuwe voort. Wij bouwen voort op het werk van onze ouders en voorouders. Het Fries Museum wil in de nieuwe locatie op het Zaailand die onverbrekelijke relatie tussen het oude en het nieuwe laten zien. De realisatie van het schitterende Bonnemalegaat door Hubert Jan Henket zal daarvoor de mogelijkheden bieden.


---

EMBARGO TOT VRIJDAG 16 APRIL 2004 15.00

De volledige tekst van de toespraak van Margreeth de Boer is na het uitspreken beschikbaar, waarbij wordt opgemerkt dat uitsluitend de uitgesproken tekst geldt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: perstelefoon gemeente Leeuwarden 058 - 233 4002.

De informatie in dit e-mailbericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Verstrekking aan en gebruik door anderen is niet toegestaan. Dit e-mailbericht is niet voorzien van een rechtsgeldige handtekening. Aan de inhoud van dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.