GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 16 april 2004 21:50
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil recht op kinderopvang wettelijk vastleggen

(16 april 2004)

Ouders hebben recht op kinderopvang en mogen financieel niet afhankelijk zijn van vrijwillige bijdragen van werkgevers. Groenlinks heeft een initiatiefwet in voorbereiding om het recht op kinderopvang wettelijk vast te leggen. Ouders krijgen recht op een persoonsgebonden budget waarmee zij de kinderopvang naar eigen wensen kunnen regelen. De werkgeversbijdrage wordt verplicht.

Iedereen die minimaal 2 dagen werkt, krijgt gegarandeerd betaalbare kinderopvang. Wachtlijsten moeten geen belemmering vormen. Ouders betalen naar koopkracht, werkgevers en overheid betalen ieder een evenredig deel. Ouders mogen kiezen voor de reguliere kinderopvang. Maar GroenLinks wil hen ook de mogelijkheid geven om te kiezen voor een persoonsgebonden budget waarbij zij zelf de kinderopvang regelen. Hiermee worden de wachtlijsten verminderd, is de flexibiliteit groter en hebben ouders veel meer keuzevrijheid om een eigen invulling te geven aan hun recht op kinderopvang.

Het is hoog tijd dat de overheid meer verantwoordelijkheid neemt voor de kinderopvang. Werkgevers en werknemers hebben jaren de tijd gehad, maar het resultaat blijkt onvoldoende. Werkgevers dragen structureel onvoldoende bij aan de kinderopvang. Daarom moet de werkgeversbijdrage wettelijk verplicht worden gesteld en niet langer aan de goedwillendheid worden overgelaten, zoals minister De Geus wil. Werkende ouders mogen niet de dupe worden van onwillige werkgevers.

Problemen kinderopvang
'Geen enkele vrouw in Nederland kan niet werken omdat ze geen kinderopvang heeft.' Die stellige woorden van minister De Geus leidden tot oprichting van een meldpunt voor klachten over kinderopvang door GroenLinks, PvdA, FNV en Vrouwenalliantie. Uit meer dan 300 reacties blijkt dat ouders wel degelijk grote problemen ondervinden bij het combineren van werk en zorg. In de onderstaande tabel staan de belangrijkste klachten:

Hoge kosten 63%
Wachtlijst 50%
Geen werkgeversbijdrage 40%
Niet in de nabijheid 33%
Te weinig flexibiliteit 25%

De hoge kosten en de gebrekkige of zelfs afwezige werkgeversbijdrage maken de kinderopvang voor veel ouders onbetaalbaar. De prijzen stijgen nog steeds hard, de werkgeversbijdrage is in veel CAO's niet of slecht geregeld en de overheidsbijdrage wordt alleen maar verder verslechterd. Blijven werken, is daardoor in veel gevallen niet meer lonend. Daarnaast hebben veel ouders last van de enorme wachtlijsten. Die lopen op tot vijf jaar. Ouders worden tevens belemmerd door de grote afstand en de te geringe flexibiliteit van de kinderopvang. Vooral het gebrek aan opvang 's ochtends vroeg, aan het eind van de middag en tussen de middag levert ouders veel problemen op.

Een deel van de ouders wil geen verdere gezinsuitbreiding vanwege de problemen met de kinderopvang. 25% van de respondenten is vanwege die problemen gestopt met werken of overweegt dat te doen. 17% van alle respondenten gaat ongewild minder werken of overweegt dat te doen. In vrijwel alle gevallen is het de vrouw die minder of helemaal niet meer werkt (85%). Dat is slecht voor de emancipatie van vrouwen en slecht voor de economie en het draagvlak voor de verzorgingsstaat: zeker vanwege de vergrijzing moeten we de arbeidsparticipatie van vrouwen juist bevorderen.

Femke Halsema
Evelien Tonkens


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -