Gemeente Alkmaar


Hoornse Vaart 1 dag dicht vanwege vondst asbest

Alkmaar, 15 april 2004

Sportcomplex de Hoornse Vaart is morgen 16 april 2004, gesloten vanwege de vondst van brokstukjes asbesthoudende dakbedekking op het buitenterrein rondom het zwembad. Omdat het gaat om gebonden asbest (hard materiaal, geen losse vezels) én de asbest zich alleen in de buitenlucht bevindt is er sprake van een zeer gering risico voor de gezondheid.

Het asbest dat in de dakbedekking is aangetroffen is van de minst schadelijke soort; het gaat om materiaal dat 2 tot 5% witte asbest deeltjes bevat. Ook volgens de classificatie van het Nederlands Politie Instituut is deze soort de minst agressieve. Zij acht de risico's bij incidentele blootstelling aan dit soort asbest zeer beperkt. Om toch alle risico's uit te sluiten is het complex vrijdag 16 april 2004 de gehele dag gesloten in verband met schoningswerkzaamheden. Deze beginnen op het trottoir voor de ingang alwaar ook brokstukjes aangetroffen zijn. Na het schoonmaken van het trottoir en inspectie (zaterdag 17 april a.s.) is het complex (zwembad en sporthal) naar alle waarschijnlijkheid weer open en veilig te bezoeken; de lokaties die daarna geschoond worden, worden met lint afgezet.

De asbesthoudende dakbedekking is 25 jaar geleden tijdens de bouw van de Hoornse Vaart geplaatst. Met de huidige verbouwing van het zwembad is gebleken dat in de loop der jaren kleine stukjes dakbedekking los zijn geraakt en op het terrein rond het zwembad terecht zijn gekomen. Uit onderzoek blijkt dat de dakbedekking asbesthoudend is.

Om te voorkomen dat er in de nabije toekomst nog meer bedekking af kan vallen zal er volgende week binnen de gemeente gesproken over een oplossing voor het probleem.

16 april 2004