Ingezonden persbericht


-Persbericht-

D66 kiest partij voor Utrechtse kennismaatschappij

Radicale omvorming 'klassieke' economie noodzakelijk

D66 bepleit een radicale omvorming van de economische organisatie van stad, regio en provincie Utrecht tot een volwaardige 'kenniseconomie'. De Utrechtse sociaal-liberalen willen als belangrijkste instrument een regionale kennis-maat-schap-pij instel-len waarin kennisinstel-lingen (o.a. Universiteit Utrecht), het bedrijfsleven en de over-heid gaan samenwerken. Vrijdag 16 april aanstaande presenteren de Statenfractie en de Gemeenteraadsfractie in Utrecht een gezamenlijk actieplan.

De D66-fracties willen dat kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheden in de regio Utrecht de handen structureel ineen-slaan om de economie in Midden-Nederland een krachtige ver-nieu-wingsimpuls te geven.

De presentatie van de D66-plannen vindt vrijdag 16 april 2004 tijdens de bijeenkomst 'De Europese kenniseconomie en U(trecht)' in het Mediaplaza (in Hal 6 van de Jaarbeurs te Utrecht) plaats. De D66-fracties zetten in de notitie Kies partij voor Utrechtse kennis-maatschappij! hun visie op de kenniseconomie uiteen, die als basis dient voor twee initiatief-voorstellen voor de Utrechtse gemeenteraad respectievelijk de Provinciale Staten van Utrecht. Daarnaast wil D66 de notitie op de agenda van het BRU zetten.

Dat dit initiatief uitgerekend in Utrecht van de grond komt, heeft te maken met het gegeven dat Utrecht door de economische recessie zeer zware klappen krijgt te incasseren: een toe-nemend aantal faillissementen en een groeiende werkloos-heid. Daarnaast speelt het feit dat deze negatieve ont-wik-ke-lingen zeer voelbaar zijn voor de grote groep hogeropgeleiden die de stad (56% van zijn bevolking) en de provincie (34% van zijn bevolking) telt.

D66 verwacht dat provincie en gemeente, op basis van de vrijgekomen reserves ('bak-stenen') vanuit de UNA-verkoop, een financiële injectie voor de nieuw te vormen regionale ont-wik-ke-lings-maatschappij beschikbaar zullen stellen. D66 stelt voor dat de provincie ¬ 10 miljoen en in de stad ¬ 1 miljoen minimaal beschikbaar stellen.

De notitie is het resultaat van een unieke samenwerking tussen beide D66-fracties, interviews met sleutelfiguren in de stad en regio, gedegen onderzoek en analyse van beschik-bare informatie en vele uren van discussie tussen de opstellers onderling.

Noot voor de pers,