Ingezonden persbericht

Baanbrekend open source project

Lancering Nabuur.com

'S-HERTOGENBOSCH, 20040415 -- Ematic Interactive (www.ematic.nl) heeft in opdracht van Stichting NABUUR de wereldwijde community website www.nabuur.com gebouwd. Nabuur.com is een van de grootste en meest vooruitstrevende open source initiatieven op dit moment en werd ontwikkeld op basis van Xoops, een open source community platform.


NABUUR
NABUUR is een nieuw initiatief op het gebied van duurzame ontwikkeling. NABUUR brengt lokale gemeenschappen in ontwikkelingslanden rechtstreeks in contact met mensen elders die hen willen helpen om oplossingen te vinden voor hun problemen. De stichting wordt financieel ondersteund door het Ministerie van VROM, Hivos en Sida.

Via de website www.nabuur.com komen lokale gemeenschappen en 'virtuele buren' met elkaar in contact en worden oplossingen gezocht. Lokale gemeenschappen kunnen op de site een 'village' starten waar de behoefte aan ondersteuning nader beschreven wordt. Personen die willen helpen kunnen zich aanmelden als 'virtuele buur' van een lokale gemeenschap. De communicatie tussen een village en haar virtuele buren verloopt voornamelijk via een forum.

Xoops
XOOPS is een object georiënteerd dynamisch webcontentmanagement systeem geschreven in PHP en vrijgegeven onder de GNU GPL licentie voor open source software. XOOPS maakt gebruik van de mySQL database. XOOPS is ideaal voor het maken van kleine en grote gemeenschapswebsites, corporate intranetten, corporate portalen, weblogs etc. XOOPS is modulair, dankzij de gemakkelijke beheerinterface kunnen modules die nieuwe functionaliteiten aan een website toevoegen gemakkelijk geïnstalleerd en geconfigureerd worden.

Projectbeschrijving
Na een grondige oriëntatie bij meerdere bureaus werd Ematic Interactive in het najaar van 2003 gekozen door NABUUR om een community platform te bouwen op basis van Xoops, dat schaalbaar moest zijn naar ongeveer 1.000 subcommunities en enkele honderdduizenden leden.

Hiertoe werd een 'multiple communities extension' geprogrammeerd op het bestaande Xoops platform. In de standaardversie van Xoops was het namelijk niet mogelijk om meerdere communities op een efficiënte manier naast elkaar te draaien. Gedurende het project werd regelmatig overleg gevoerd met de Xoops community om de ontwikkelingsrichting door te nemen. Inmiddels is het resultaat ook weer overgedragen aan de Xoops gemeenschap.

Het gerealiseerde communicatieplatform biedt onder andere de modules forum, nieuws, links, nieuwsbrieven, projecten, notities en expertise. Daarnaast werd een groot aantal kleinere modificaties en configuraties doorgevoerd om het standaardplatform volledig op de wensen van NABUUR af te stemmen. Voor de hosting werd een dedicated Dell server met het Debian GNU/Linux operating ingericht door Ematic Interactive. Ook het projectmanagement, hosting, beheer, onderhoud en documentatie van het community platform werden verzorgd door Ematic Interactive. Hierdoor had NABUUR één aanspreekpunt voor al haar open source wensen.

Over Ematic Interactive
Ematic Interactive is gespecialiseerd in de ontwikkeling van interactieve web oplossingen op basis van het open source platform. Daarbij concentreert de dienstverlening zich vooral op het leidende open source platform LAMP (Linux, Apache, MySQL en PHP). Een moderne hosting infrastructuur die geheel in eigen beheer is zorgt dat innovaties van klanten geheel tot hun recht komen.

De klanten van Ematic Interactive bevinden zich in de agrarische sector, automotive industrie, bouw, food, makelaardij, overheid en zakelijke dienstverlening. De (open source) oplossingen die ontwikkeld worden liggen daarbij vooral op het gebied van customer intelligence, online communities, extranet en interactieve web oplossingen.