Socialistische Partij


Nederlandse handelsgegevens zeehondenbont deugen niet

16-04-2004 * SP-Kamerlid Krista van Velzen vraagt minister Veerman (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) opheldering over discrepanties in de cijfers over de Nederlandse handel in zeehondenbont. Nederland zou minder exporteren dan andere landen uit Nederland importeren.

Als de Nederlandse exportcijfers voor zeehondenbont naast de importcijfers van de afnemers gelegd worden, blijkt er van de cijfers niets te kloppen. Andere landen zeggen meer uit Nederland te halen dan dat Nederland zegt te exporteren. Daarnaast blijkt er nog steeds gehandeld te worden in pasgeboren zeehonden, hetgeen volgens de EU strikt verboden is. Een uitzondering wordt gemaakt voor pelzen uit de traditionele jacht door de Inuiten.

Van Velzen: "Het is fantastisch dat onze minister van Buitenlandse zaken zijn Canadese collega wil aanspreken op de wreedheden van de massale zeehondenjacht. Het is aan onze minister van Landbouw om onze zaakjes op orde te krijgen. Het is verwerpelijk dat er in Nederland nog steeds mogelijkheden zijn om legaal in bont van pasgeboren zeehondjes te handelen. De vraag is of de pelsjes die in de statistieken omhoog komen wel legaal verkregen zijn. Hierover moet de minister zo snel mogelijk volstrekte helderheid bieden. Het mag duidelijk zijn dat er slechts één alternatief is voor het dragen van bont: het niet dragen van bont."