Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Kant over voorlichtingsmateriaal Rijksvaccinatieprogramma (RVP).
(2030412550)

Vragen van het lid Kant (SP) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over voorlichtingsmateriaal Rijksvaccinatieprogramma (RVP). (Ingezonden 9 april 2004)

1
Kent u de inhoud van het nieuwe voorlichtingsmateriaal voor ouders over het Rijksvaccinatieprogramma, dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in uw opdracht heeft ontwikkeld? 1)

Ja.

2
Is het waar dat hieraan een budget is uitgegeven van 1,5 miljoen euro?

Nee. Het totale budget dat ik aan het RIVM ter beschikking heb gesteld voor voorlichting over het Rijksvaccinatieprogramma, bedraagt in 2004 700.000. Hieruit heeft het RIVM tot nu toe ongeveer 60.000 besteed aan druk-, verzend- en afwerkkosten.

3
Erkent u dat de hierin verstrekte informatie over bijwerkingen foutief is en een grove onderschatting van de werkelijkheid, gezien de uitkomsten van het recente onderzoek van de Gezondheidsraad in het advies `vaccinatie tegen kinkhoest'?

3
De in het voorlichtingsmateriaal opgenomen informatie over bijwerkingen is gebaseerd op de bijwerkingenregistratie die wordt uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, aangevuld met gegevens over onderzoek naar bijwerkingen. Ik hecht eraan dat in deze informatie wordt uitgegaan van Nederlandse cijfers omdat gegevens uit buitenlands onderzoek vaak zijn gebaseerd op andere vaccinatieschema's en/of andere combinaties van vaccins, en/of andere leeftijdsgroepen, en/of afwijkende definities van bijwerkingen en methoden van registratie (aktief/passief). Deze zijn niet zonder meer te extrapoleren naar de situatie in Nederland.
Deze gegevens van het RIVM worden door de Gezondheidsraad in het advies ook vermeld. Daarnaast heeft de Gezondheidsraad in zijn advies ook gebruik gemaakt van buitenlandse bronnen om zodoende een afweging te kunnen maken van de mogelijke bijwerkingen bij gebruik van verschillende acellulaire en cellulaire vaccins. Het verschil in cijfers tussen die van de Gezondheidsraad en die van het RIVM, wordt vooral veroorzaakt door één van de "zeer belastende" bijwerkingen, namelijk langdurig onafgebroken en hevig huilen. Die bijwerking is gemeld bij het RIVM bij 1 op de 100 tot 1000 kinderen. Hoogstwaarschijnlijk is hierbij sprake van onderrapportage. Daarom is in het voorlichtingsmateriaal voor cijfers over die bijwerking gebruik gemaakt van informatie uit ander gepubliceerd onderzoek. Doordat de aangegeven marge vrij groot is, valt ook het totaal aantal gemelde bijwerkingen hierin. Ook de gegevens waar de Gezondheidsraad gebruik van maakt, vallen binnen deze marge.

4
Bent u van mening dat de voorlichting over de bescherming tegen kinkhoest niet correct is omdat informatie over de lage effectiviteit van het cellulaire kinkhoestvaccin ontbreekt?

Ik ben van mening dat in de voorlichting duidelijk moet worden in welke mate kinkhoest en complicaties van kinkhoest worden voorkomen door het gebruik van het huidige DKTP- vaccin. Dit komt in de voorlichtingsmaterialen aan de orde. Over de effectiviteit van het cellulaire kinkhoestvaccin stelt de Gezondheidsraad dat die is afgenomen, omdat varianten van de bacterie zijn opgetreden. In lijn hiermee wordt in de nieuwe voorlichtingsmaterialen over het Rijksvaccinatieprogramma (folders en website) aangegeven dat er een toename is van het aantal kinkhoestgevallen doordat de bacterie is veranderd. Ook wordt vermeld dat de duur van de bescherming onbekend is, maar in ieder geval enkele jaren aanhoudt. Op geen enkele wijze wordt achtergehouden dat ziekte en sterfte aan kinkhoest nog steeds voorkomt.

5
Is het waar dat dit voorlichtingsmateriaal op 16 a.s. april wordt gelanceerd op alle consultatiebureau's? Zo ja, bent u voornemens deze campagne te stoppen teneinde te voorkomen dat ouders onjuist worden voorgelicht, waardoor het vertrouwen in het vaccinatieprogramma mogelijk zou kunnen worden geschaad?

Het voorlichtingsmateriaal wordt in gebruik genomen vanaf 19 april. Ik ben niet van plan deze campagne te stoppen, omdat het belangrijk is de bevolking te informeren over het Rijksvaccinatieprogramma en er geen sprake is van onjuiste voorlichting. De nieuwe folders zijn bruikbaar zolang de DKTP-Hib-vaccinatie onderdeel uitmaakt van het RVP. Als het RVP verandert, worden de folders aangepast.

6
Kunt u deze vragen zo spoedig mogelijk en in elk geval voor 16 april a.s. beantwoorden?

Ik heb getracht uw vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

1) Informatiefolders RVP, RIVM april 2004


---- --