Universiteit van Tilburg

Filosoferen over Idolen & Demonen

Dag van de Filosofie - Zaterdag 17 april

De Dag van de Filosofie, 17 april 2004, is een dag voor oog en oor. Een dag van filosofie, kunst, theater, muziek, literatuur, debat, voordracht, film en discussie. In het Tilburgse theater De Vorst wordt gesproken en gedacht over: Idolen & Demonen. Met o.a. Rudy Kousbroek, Michel Onfray, Antoine Bodar, Marc Mulders, Herman Philipse, Kader Abdolah, Stephan Sanders en Heleen Pott.

De goden en demonen van weleer zijn verdwenen. Wat we vandaag vereren is niet meer eeuwig en onaantastbaar. En de duivel lijkt ons geen angst meer in te boezemen. Maar het menselijk verlangen naar dat wat het alledaagse overstijgt is daarmee geenszins verdwenen. Thans knielen wij neer voor idolen die, als gevallen engelen zonder vleugels, beantwoorden aan onze behoefte voor verafgoding. Het zijn de filmsterren van Hollywood en Bollywood, de sterren van de popmuziek en de raï.
Idolatrie wordt geboren in een wereld zonder vaste grond. Alsof idolen de laatste houvast zijn die ons rest. Zij nemen de gedaante aan van ideeën, ideologieën en nieuwe religies. En ze kunnen, al dan niet gemakkelijk, transformeren in of herkend worden als demonen. Ze kunnen verwikkeld raken in een strijd waarin ze gedemoniseerd worden en waarin hun beelden, soms met geweld, worden neergehaald. Of deze idolen worden zelf demonisch wanneer ze bezeten en fanatiek verdedigd moeten worden. Vaak zijn het schrijvers, filosofen, dichters, kunstenaars en musici die zijn als beeldenstormers die het demonische in idolatrie blootleggen.
Op 17 april zullen filosofen, denkers en dichters, schrijvers en kunstenaars in Tilburg spreken over Idolen en Demonen. Te gast zijn o.a. de Franse filosoof en bon vivant Michel Onfray, kunstenaar Marc Mulders, schrijver Kader Abdolah en de controversiële filosoof Herman Philipse. Rudy Kousbroek gaat in twistgesprek met Antoine Bodar over de schijn van het heilige. De filosoof Jos de Mul laat de echos van een laatste God weerklinken. Dick Pels laat het demonische aureool van idool Pim Fortuyn stralen. En Stan van Houcke legt als een beeldenstormer het demonische van de Amerikaanse wereldvrede bloot. De Dag van de Filosofie biedt een platform voor discussie over maatschappelijk relevante onderwerpen en vindt plaats in het kader van de Maand van de filosofie. In april zijn er in heel Nederland verschillende activiteiten. De Tilburgse Dag van de Filosofie wordt georganiseerd door de Faculteiten der Wijsbegeerte, Letteren en Theologie, het Centrum voor Wetenschap en Levensbeschouwing en Studium Generale van de Universiteit van Tilburg. Kaarten voor de Dag kosten 40,- euro (inclusief buffet), studentenkorting 15,- euro. Kaarten zijn te bestellen via www.uvt.nl/dagvandefilosofie/ of tel: 013 466 3018.

Noot voor de pers

De Dag van de Filosofie vindt plaats op 17 april 2004 van 14.00 tot 22.30 uur. Locatie is Theater De Vorst, Willem II straat 49 te Tilburg. Perskaarten kunnen worden aangevraagd bij Linda Jansen, voorlichter van de Faculteit der Wijsbegeerte, tel: 013 466 3494/2140. Meer info Judith Schiks, tel: 013 466 3183/544 8142 of Linda Jansen, 013-466 3494/06-41319876, e-mail: dagvandefilosofie@uvt.nl

Tilburg, 25 januari 2004
Laatst gewijzigd: woensdag 25 februari 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen