AMSTERDAM RECORD CONVENTION

Jaarbeurs vol langharig werkschuw tuig

Langharig werkschuw tuig! - dat kon je als jongere eind jaren zestig al naar je hoofd geslingerd krijgen als je haar meer dan twee centimeter over je kraag hing, als je van beatmuziek hield, naar popfestivals ging en tegen de oorlog in Vietnam was. Hoe groot de invloed van deze jeugdcultuur uiteindelijk is geweest valt te zien op de gelijknamige expositie tijdens de Mega Platen & CD Beurs op zaterdag 17 en zondag 18 april in de Jaarbeurs in Utrecht.

Twee keer per jaar wordt in de Jaarbeurs de grootste platenbeurs ter wereld gehouden, waarvoor zowel bezoekers als standhouders uit de hele wereld naar Utrecht komen. De beurs vormt een 2,5 kilometer lange wandeling, die voor elke verzamelaar van popmuziek iets te bieden heeft: cds, elpees, singels, dvds, tijdschriften, posters en andere rockmemorabilia.

Voor de expositie is geput uit de archieven van de popfestivals Flight to Lowlands Paradise I en II, die in 1967 en 68 in de Jaarbeurs werden gehouden. Van deze festivals is alles bewaard gebleven, van de posters tot de toegangskaarten, en van het organisatorische draaiboek tot de contracten met de bands. Ook de archieven van Hitweek, het legendarische blad voor hippe jongeren dat verscheen tussen 1965 en 1969, worden tentoongesteld. Alles even psychedelisch en ludiek. Twee speciale gasten uit Amerika die in deze trant doorwerken zijn de hedendaagse ontwerpers Darren Grealish en Tara McPherson, die concertposters maken voor onder meer de White Stripes, de Strokes en Beck.
Tijdens de Beurs wordt tevens het ultieme herdenkingsboek over het eenmalige bezoek van de Beatles aan Nederland op 5 en 6 juni 1964 ten doop gehouden: The Beatles in Nederland.

BN-ers achter de draaitafel
Onder de noemer Verzameld Werk treden bekende Nederlanders op als gast-dj tijdens de Megabeurs. Ditmaal nemen de Moordgasten, Egbert Jan Weeber, Def P, de Moordgasten, Peter de Bie, voormalig Mr. Mojo Willem Venema, Batman & Robin en Gijsbert Kamer achter de draaitafels plaats.

De Mega Platen & CD Beurs is op zaterdag open van 9.00 tot 18.00 uur en op zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie is ARC Productions overdag te bereiken op telefoonnummer 0229 213891. Of raadpleeg de internetsite: www.recordplanet.nl Bij alle ANWB-kantoren zijn kaarten in de voorverkoop verkrijgbaar.

ARC
postbus 2130
1620 EC Hoorn
tel. 0229 213891
info@mmmarc.com
www.recordplanet.nl


07 apr 04 10:01