Digitale Gemeente Houten

Speurtocht naar erfelijk hoog cholesterol

woensdag 7 april 2004 - Bron: Hinfelaar PR Consultancy

Stichting Bloedlink organiseert zaterdag 17 april a.s. de eerste cholesteroltest in Houten voor mensen die mogelijk erfelijk hoog cholesterol hebben. Inwoners van Bunnik en Houten en omstreken kunnen deze dag gratis hun cholesterolwaarden laten bepalen. Aangezien ernstig hoge waarden kunnen leiden tot hart- en vaatziekten is het doel van de actie om mensen met een erfelijk hoog cholesterol in de regio Utrecht op te sporen en door te verwijzen naar de huisarts voor nader onderzoek en behandeling. De erfelijke aandoening is bij vroegtijdige ontdekking prima te behandelen.

Vroech
De gratis cholesteroltest maakt deel uit van het preventieproject VROECH Vroegtijdige Ontdekking Erfelijk hoog Cholesterol een initiatief van Stichting Bloedlink. Dit is de patiëntenorganisatie voor mensen met erfelijke hart -en vaatziekten. De Stichting wil mensen in de gelegenheid stellen erfelijk hoog cholesterol te ontdekken voordat hart- en vaatziekten optreden. De test zal gefaseerd in de regio worden aangeboden.

Check it Out
In oktober vorig jaar is in de Utrechtse Gemeentebibliotheek het startsein gegeven voor "VROECH". Onder het motto "Check it out!" openden wethouder T. Gispen (gemeente Utrecht) en cabaretière Tineke Schouten, door middel van een symbolisch 1e test, de campagne in de regio Utrecht. Afgelopen december is de cholesteroltest in De Bilt gehouden. In totaal hebben in Utrecht en De Bilt gezamenlijk bijna 240 mensen zich laten testen, een kwart kreeg het advies om contact op te nemen met hun huisarts. Eerder hield Stichting Bloedlink cholesteroltesten in Nijmegen. Bijna 500 mensen lieten toen hun cholesterol-gehalte bepalen. Een mooie score, zegt Hans van Laarhoven, directeur van Stichting Bloedlink. Het onderwerp leeft bij de mensen. Gelukkig maar want in Nederland hebben ongeveer 135.000 mensen erfelijk hoog cholesterol, maar liefst 100.000 weten dit nog niet. Deze mensen willen we opsporen.

Aanmelden
De test is bedoeld voor mensen die nog nooit hun cholesterolwaarden hebben laten meten en mogelijk erfelijk hoog cholesterol hebben. Zij kunnen zich vóór 17 april a.s. aanmelden bij Stichting Bloedlink, telefoon (023) 567 99 35. Tijdens dit telefoontje wordt de beller een aantal vragen gesteld, om vast te stellen of het nuttig is het cholesterol te laten meten. Dat is het geval als mensen: familieleden jonger dan 60 jaar met hart- en vaatziekten hebben; familieleden met een erg hoog cholesterolgehalte hebben; zelf een sterk verhoogd cholesterolgehalte denken te hebben.

Samenwerking
Tijdens de campagne in de regio Utrecht werkt Stichting Bloedlink samen met: huisartsen, de lipiden- en hart- en vaatpoliklinieken van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, het Diakonessenhuis in Utrecht en het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. ZonMw financiert het project; de Nederlandse Hartstichting levert eveneens een bijdrage. Meer informatie over het preventieproject is te vinden op www.bloedlink.nl.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).