Gemeente Amsterdam

Volop verhalen van de zee
7 april 2004 - Scheepvaartmuseum
Tijdens het Nationale Museumweekend in het Nederlands Scheepvaartmuseum op 17 en 18 april staat de kunst van het vertellen centraal. Jong en oud vertellen hun `eigen' verhaal rond thema's als de zee, wind, schepen en ontdekkingsreizen. Men kan luisteren naar spannende verhalen en zich laten meeslepen door spannende ontdekkingsreizen. Het Scheepvaartmuseum biedt net als vele andere musea tijdens het Museumweekend gratis entree en een boordevol programma aan met verhalen van de zee.

Verhalenvertellers te kust en te keur

Volop op zee

Tijdens het Museumweekend zijn er speciale rondleidingen door het museumgebouw, door de collectie en op het VOC-schip Amsterdam. Of luister naar één van de verhalenvertellers die verspreid door het museum uit eigen werk, dag- of reisboek vertellen. In het kader van het thema de Ontdekking van de Wereld vertelt Piebe de Boer over de Engelse ontdekkingsreiziger Shackleton, die samen met zijn bemanning de verschrikkingen van het zuidpoolijs overleefde. Op zaterdag brengt Marjo Dames van `Sterk Verhaal' verhalen voor kinderen op een boeiende en professionele wijze tot leven. Zondag is er een voorleessessie door Ingrid en Dieter Schubert, auteurs van het populaire kinderboek "Woeste Willem", dat verhaal gaat over een oude gepensioneerde zeerover.

Poëzie op stoomschip

Voor EUR 2,50 kan worden aangemonsterd op het historische stoomschip de Brunings. Het authentieke stoomschip maakt in het Museumweekend op zaterdag en zondag meerdere vaartochten door de Amsterdamse haven. Aan boord van de Brunings vertelt een rasechte verhalenverteller over zijn beleving van schepen en de zee. Voor de liefhebber doet hij dit overigens ook in dichtvorm.

Nog meer levende verhalen

Het museumtheater brengt het stuk Land in zicht dat sinds kort in première is gegaan en er zijn verschillende voorstellingen van het kinderprogramma Voor Spek en Bonen. De bemanning op de Amsterdam is op volle sterkte en op gezette tijden is er een daverende geschutsexercitie.

Openingstijden

Tijdens het Museumweekend is het Scheepvaartmuseum zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur geopend.

De Ontdekking van de Wereld

Het jaar 2004 staat in het Scheepvaartmuseum in het teken van De Ontdekking van de Wereld. Een jaar vol verrassende tentoonstellingen, bruisende evenementen en leuke activiteiten voor jong en oud.

De tentoonstelling De Ontdekking van de Wereld opent op 19 mei. Dit is geen gewone tentoonstelling, maar een belevenis voor het hele gezin. Door een nieuwe en verrassende manier van presenteren beleeft de bezoeker de ontdekking van de wereld op een wel heel avontuurlijke manier.

© Gemeente Amsterdam