Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 7 april 2004

Gratis rondleidingen door het NAi tijdens Museumweekend 2004 Verhalen over ontwerpen, bouwen en slopen

17 & 18 april 2004

Op 17 en 18 april kan de bezoeker niet alleen gratis een bezoek brengen aan het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en zijn museumwoning Huis Sonneveld, maar zijn de rondleidingen ook nog eens gratis. Door deel te nemen aan de rondleiding door de overzichtstentoonstelling van de wereldberoemde architect Rem Koolhaas wordt naast aan het NAi en het Museumpark een bezoek gebracht aan de Kunsthal Rotterdam.

Wie denkt dat er over een eigen 'thuis' en straat weinig te vertellen valt, zal aangenaam verrast worden tijdens de rondleiding door 'GeWoon Architectuur'. Deze volledig nieuwe vaste opstelling vertelt de geschiedenis van twee eeuwen wonen en volkshuisvesting in Nederland. Met deze en vele andere verhalen sluit het NAi goed aan bij het thema van dit Museumweekend: de kunst van het verhalen vertellen.

Verhalen
In de tentoonstelling 'De Grote Verbouwing' in Zaal 2, staan de naoorlogse woonwijken centraal. Bijna alle huizen die na de oorlog zijn gebouwd, zijn of worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Tentoonstellingsmakers, ontwerpers, collectiespecialisten en andere deskundigen vertellen verhalen over ontwerpen, slopen, vernieuwen en wonen. Tijdens de rondleiding in de collectievleugel, die normaal gesproken gesloten is voor het publiek, worden anekdotes verteld over architectuurcollecties, ontdekkingen in archieven, en maquettes.

Rietveld
Net als door 'GeWoon Architectuur' worden tijdens het Museumweekend voor het eerst rondleidingen gegeven door 'AskINg Questions'. Deze overzichtstentoonstelling in Zaal 3 toont het werk van dertig jonge ontwerpers die de laatste tien jaar afgestudeerd zijn aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Bovendien zijn de ontwerpers alleen tijdens het Museumweekend aanwezig om over hun werk te vertellen.

Alles op een rijtje:
Nationaal Museumweekend
Zaterdag 17 april geopend van 10.00 tot 17.00 uur, zondag 18 april geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Rondleidingen tussen 12.00 en 16.00 uur. Kijk voor meer informatie ook op www.nai.nl en www.museumweekend.nl .

Men kan gratis een kijkje nemen in:

* Zaal 1:
+ 'START - De Rem Koolhaas / OMA collectie in het NAi'. + 'De Grote Verbouwing'.

* Zaal 2:'GeWoon Architectuur'.

* Zaal 3:'AskINg Questions'.

* De NAi Collectievleugel.

* Huis Sonneveld.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot het team Marketing en Communicatie van het NAi: Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Carolien Ruigrok, tel 010-4401255
Astrid Karbaat, tel 010-4401260
Pepijn Lemmens, tel 010-4401253
fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over het Museumweekend 2004

NAi persbeelden