Wageningen Universiteit

http://www.wau.nl/pers/04/037wur.html

Persbericht Wageningen UR: nr 037, 7 april 2004

Experiment te zien op voorlichtingsdag Wageningen Universiteit op 17 april 2004

Invloed zwaartekracht op plantencellen onderzocht op ruimtemissie

Is zwaartekracht onmisbaar voor de groei van planten of kunnen ze ook zonder? Weten ze dan nog wat 'boven' en 'onder' is? Kunnen astronauten hun eigen voedsel kweken tijdens een lange reis naar Mars? Op die en andere vragen hopen wetenschappers van Wageningen Universiteit antwoord te krijgen via een experiment dat de Nederlandse astronaut André Kuipers uitvoert tijdens de ruimtereis die hij binnenkort maakt als bemanningslid van de Missie Delta.

Kuipers neemt tijdens zijn ruimtereis een high-tech kweekkamer mee naar het internationale ruimtestation ISS. Daarmee kan de invloed van zwaartekracht op de opbouw van het skelet van plantencellen worden onderzocht. Het celskelet speelt een cruciale rol in de opbouw van de celstructuur, het proces van celdeling en uiteindelijk op de groei en ontwikkeling van de plant.

De kennis uit het experiment kan kennis opleveren over de groei van de planten op aarde en de rol van de zwaartekracht daarbij. Maar ook voor het mogelijk kweken van eigen plantaardig voedsel tijdens lange ruimtereizen is de kennis van belang. En tenslotte is dit soort onderzoek van belang voor de fundamentele biologie.

Het experiment is opgezet en wordt begeleid door medewerkers en studenten van Wageningen Universiteit en Researchcentrum en is mede mogelijk gemaakt door SRON (Space Research Organization Netherlands).

Voorlichtingsdag

Een simulatie van het experiment is te zien op de voorlichtingsdag voor aankomende studenten aan Wageningen Universiteit op zaterdag 17 april a.s. Er kunnen cellen worden bekeken zoals Andre Kuipers die meeneemt in de ruimte. Deze cellen bevatten een fluorescent label zodat belangrijke processen in de cel eenvoudig gevolgd kunnen worden. Om de cellen te bekijken is een geavanceerde fluorescentiemicroscoop opgesteld waaraan een gevoelige digitale camera is gekoppeld. Zo kunnen zelfs signalen worden opgepikt die met het blote oog niet zichtbaar zijn.

De locaties waar het experiment te zien is, zijn:


- Agrotechnion, gebouw 309, Bomenweg 4, Wageningen;


- Wiskunde-gebouw, gebouw 308, Dreijenlaan4, Wageningen.