Gemeente Ede

nummer 77 / Ede, 7 april 2004

Gemeente Ede organiseert gratis compostactie

De gemeente Ede organiseert op zaterdag 17 en 24 april een compostactie. Tijdens deze actiedagen kunnen inwoners uit de gemeente `gratis` compost halen bij de Gemeentewerf aan de Buijs Ballotstraat in Ede (industrieterrein Frankeneng). De compost is afkomstig van de VAR bv. in Wilp, die alle Edese groente-, fruit- en tuinafval (GFT) verwerkt tot een hoogwaardige compost.

Per keer mag er maximaal 1m3 compost worden opgehaald. De compost wordt los geleverd, dus men moet zelf voor zakken, emmers of een aanhangwagentje zorgen. De werf is geopend van 9.00 uur tot 13.00 uur.

De gemeente wil met de compostactie het nut van gescheiden afvalinzameling duidelijk maken. Alleen het gescheiden ingezamelde GFT kan worden verwerkt tot compost en zo worden hergebruikt. Een betere scheiding van GFT is niet alleen een goed alternatief voor verbranden; de verwerkingskosten zijn ook nog eens een stuk lager.

In 2003 werd in de gemeente Ede 107 kilogram GFT per inwoner apart ingezameld (dat is 59% van alle GFT-afval). Ruim 75 kilogram GFT kwam in het restafval terecht. Het doel van het gemeentelijk afvalbeleid is om jaarlijks 130 kilogram GFT per inwoner apart in te zamelen en te verwerken (dat is 70% van alle GFT-afval).

De compost is uitstekend geschikt voor gebruik in de tuin. Het verbetert de bodemstructuur en zorgt ervoor dat de grond niet te snel uitdroogt. Een laagje compost van enkele centimeters door de bodem mengen is al voldoende. Compost is niet geschikt voor plantenbakken en dergelijke. Daarvoor heeft men potgrond nodig.

Composteren van gft-afval kan men ook zelf doen, bijvoorbeeld met behulp van een compostvat. Hoe dit in zijn werk gaat, staat in de folder `Compost maken? Zelf doen!` die tijdens de gratis compost-actie wordt uitgereikt. In de maand mei organiseert de gemeente Ede een kortingsactie op aanschaf van een compostvat. De gemeente kondigt deze actie aan via de krant en internet.

---