Nederlands Openluchtmuseum

Arnhem, 7 april 2004

Nationaal Museumweekend in het Nederlands Openluchtmuseum

De Plaggenhut van John Jansen van Galen
Sinds april 2004 zijn museumkaarthouders weer gratis welkom in het Openluchtmuseum.
Op 17 en 18 april ontvangen zij op vertoon van hun museumkaart gratis het boekje "Museumfavorieten". Hierin vertellen bekende auteurs over hun uitverkoren object uit een Nederlands museum.

Zo schrijft John Jansen van Galen bijvoorbeeld over `zijn' plaggenhut in het Openluchtmuseum in Arnhem en heeft Hanneke Groenteman het over een jurk van Hubert de Givenchy uit het Haags Gemeentemuseum. Wilfried de Jong noteert zijn ervaringen met Joseph Beuys' Grond in het Boijmans, Johannes van Dam die met een fornuis in het Bijbels Museum, terwijl Adriaan van Dis de as van de Krakatau in het Museon beschrijft. Meer schrijversverhalen over hun favoriete museumobject zijn in deze speciale gratis Museumweekenduitgave te lezen.

Nederlands Openluchtmuseum
Schelmseweg 89
6816 SJ, Arnhem
026-3576111
www.openluchtmuseum.nl

Dit jaar heeft het Nationaal Museumweek-end als thema "de kunst van het vertellen". Het Nederlands Openluchtmuseum presen-teert dit weekend "De Laatste Schoof": een nieuw interactief herinneringsspel over de landarbeiders-staking in Oost-Groningen in 1929.

Museumkaarthouders hebben vrij entree, alle andere bezoekers betalen slechts de kinderprijs van EUR 7,80!

"De Laatste Schoof"
In 2004 is het 75 jaar geleden dat in Oost-Groningen het langste en meest omvangrijke arbeidsconflict uit de geschiedenis van het Nederlandse platteland plaatsvond. Aan deze staking, die duurde van mei tot begin oktober 1929, namen op het hoogtepunt 5000 mannen en vrouwen deel. Zo'n 750 boerenbedrijven hadden te maken met de staking.

Het Nederlands Openluchtmuseum presenteert een herinneringsspel speciaal gericht op kinderen. Zij maken aan den lijve mee welke gevolgen de staking had voor hun leeftijdgenoten die in 1929 onder politiebegeleiding naar school werden gebracht. Wie werd betrapt in het bezit van stenen of scherpe voorwerpen werd onmiddellijk voor tien dagen het cachot ingegooid.

Een levend museum
Op allerlei plaatsen in het Openluchtmuseum treft u mensen die vertellen over het leven van alledag. In de boerderij uit Vierhouten komt het leven van eenvoudige `keuterboeren' weer tot leven. Het was hard zwoegen om de onvruchtbare zandgrond te bewerken, met als enige rijkdom een eenzame koe in de potstal. Haar traditionele klederdracht was de trots van de boerin. Zonder goud of sierraden, maar zorgvuldig en met liefde gemaakt.

Picture

Contact info@openluchtmuseum.nl with questions or comments regarding this site.
Copyright 2002, Nederlands Openluchtmuseum Arnhem, BOF Inc. (Built on Fridays). All rights reserved.