Gemeente Amsterdam

Nationaal museumweekend

13 april 2004 - Museum.nl

Veel musea zijn op zaterdag 17 en zondag 18 april gratis, of met flinke korting toegankelijk tijdens het Nationaal Museumweekend. Als motto is dit jaar gekozen voor `De kunst van het vertellen'. Museumkaarthouders wacht bovendien de uitgave `Museumfavorieten', een boekje met museumvertellingen van bekende Nederlandse auteurs, dat af te halen is bij musea die de Museumkaart accepteren. Het Museumweekend is het grootste culturele evenement in Nederland.

Affiche

De Kunst van het vertellen is dit jaar als motto gekozen, omdat uiteindelijk alle objecten in musea aanleiding geven tot het vertellen van verhalen. Deze verhalen kunnen over de vorige eigenaar van het object gaan, over de aankoop, het gebruik, de betekenis of de restauratie ervan, maar ook over de waarderingsgeschiedenis, de geschiedenis van het object binnen het museum en zelfs over de gebouwen waarin de collecties gehuisvest zijn. Veel objecten krijgen een extra dimensie door deze verhalen, soms zelfs zo sterk dat zij juist door hun verhaal de moeite van het bewaren waard zijn.In voorgaandejaren stonden onder meer `De kunst van het verzamelen' en `De kunst van het genieten' centraal. Ook dit jaar organiseert een groot aantal deelnemende musea weer extra activiteiten binnen het gekozen thema.

Voor het jaarlijkse geschenk getiteld Museumfavorieten is een aantal bekende en bijzondere auteurs gevraagd om te vertellen over hun uitverkoren object uit een Nederlands museum. Deze uitgave, de derde in een reeks, is vanaf het Museumweekend alleen gratis verkrijgbaar op vertoon van een Museumkaart bij een van de ruim 440 musea die deze kaart accepteren.

De musea in Amsterdam

De volgende Amsterdamse musea zijn gratis toegankelijk in het Nationaal Museumweekend:

* Theatermuseum

* Koffie- en Theemuseum

* Persmuseum

* Filmmuseum

* Oude Kerk

* Verzetsmuseum

* Nederlands Instituut voor Mediakunst

* Museum Willet Holthuysen

* Joods Historisch Museum

* Amsterdams Historisch Museum

* Huis Marseille

* Energetica

* Scheepvaartmuseum

© Gemeente Amsterdam