Gemeente Amsterdam

Vertelfestival in het Theatermuseum

Nationaal Museumweekend, 17 en 18 april 2004, entree gratis 17 april 2004 - Theatermuseum

Bekende artiesten vertellen beroemde theaterverhalen en verhalen van achter de schermen. Verboden liefdes, langdurige oorlogen, familievetes, groot en klein verdriet: in het theater zal je niet snel een voorstelling zien waarin het alleen over voorspoed en geluk gaat. Noem de naam van een hoofdpersoon en je weet welk probleem er aangeboord wordt. Of niet? Hoe zit het ook al weer met al die theaterverhalen? Als je dat wilt weten, kom dan naar het Vertelfestival in het Theatermuseum op 17 en 18 april.

Toon Tellegen

Op onverwachte plekken zullen diverse bekende acteurs, actrices en schrijvers verhalen uit het theater vertellen of spelen. Dat kan de plot van een beroemd stuk zijn, zoals de Gijsbrecht van Amstel of Hamlet , maar ook het verhaal van een dierbare rol of een literair verhaal dat de basis is van een voorstelling. De lengte van de vertellingen is maximaal 15 minuten. Er zijn verhalen voor kinderen, jongeren en ouderen.

Spannend

Om het spannend te houden is onbekend wie er precies op welke tijd en plaats vertelt hoe laat waar vertellen, maar wel dat er een special is met schrijver Toon Tellegen. Zijn verhalen blijken voor veel theatermakers een inspiratiebron te zijn. Hoe die verhalen tot theater worden kan je op zaterdag 17 april vanaf 14.00 uur meemaken. De special bestaat o.a. uit:

* Het rad van Tellegen - bij theatermaker Annieke Sloet kunt u een dierenverhaal van Toon Tellegen bestellen, dat zij op maat voor u vertelt. Annieke speelde vorig jaar deze voorstelling op reizend festival De Parade.

* Twee Oude Vrouwtjes - Ulrike Quade en Eudardo de de Paiva Souza spelen dit verhaal met levensgrote poppen. Ulrike werkte o.a. met theatergroep Max, en speelde zelfs in Macau. Eduardo is danser en werkt al sinds 1999 met Ulrike.

* Toon Tellegen in concert - de schrijver zelf leest voor, met muzikale omlijsting door Corrie van Binsbergen en c. Een verhaal dat zeker gespeeld wordt is De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne.

Welke vertellers kunt u verder verwachten? Ger Thijs, Theo Schouwerwou, Wijnand Stomp, Nina Deuss, Rob Kamphues, Saskia Temmink, Xander Straat, en zo verder...

Opruiming Uitgeverij

Tijdens dit museumweekend ruimt de uitgeverij van Theater Instituut Nederland een groot deel van de boekenvoorraad op. Allerlei boeken over theater die de afgelopen jaren bij de uitgeverij zijn verschenen gaan nu voor kleine bedragen de deur uit. De kortingen lopen op tot 80%, dus komt allen!

Ook zijn de tentoonstellingen: Speelruimte; 1000 jaar theater.NL, Oriënt in de Opera Nu en Schouwburg aan huis; het kamertoneel van Baron van Slingelandt geopend.

Het Vertelfestival in het Theatermuseum
Herengracht 168 Amsterdam, www.tin.nl
zaterdag 17 april van 13.00 tot 19.00 uur
zondag 18 april van 13.00 tot 17.00 uur.
Toegang is gratis!

© Gemeente Amsterdam