Ingezonden persbericht


(13 april 2004 - Bericht van Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling)

P E R S B E R I C H T

Tien jaar Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling

Eindhoven, 13 april 2004 - Met een Open Huis zal Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, komende zaterdag 17 april het tienjarig bestaan vieren. Het pioniersinitiatief dat op 1 januari 1994 van start ging is inmiddels flink gegroeid. Het jubileumjaar 2004 staat voor Omslag in het teken van de zon.

Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, begon in 1994 als initiatief van enkele mensen, die werk wilden maken van een kleurrijke, duurzame wereld, waar het goed leven is voor iedereen, nu en in de toekomst. In de afgelopen tien jaar heeft Omslag zich ontwikkeld tot een landelijke organisatie met een geheel eigen aanpak, een stevige achterban en een breed netwerk.

Omslag brengt mensen bijeen rond de thema's milieu, vrede, cultuur, werk, economie en solidariteit. Dit gebeurt via acties, bijeenkomsten, publicaties en doe-activiteiten. Wat Omslag vooral wil is zoveel mogelijk mensen informeren,
enthousiasmeren en stimuleren om hun idealen over een kleurrijke en duurzame wereld om te zetten in levende praktijk. Hiervoor bedacht Omslag een nieuwe term: doen-denken!

Sinds mei 1994 brengt Omslag een eigen tweemaandelijks tijdschrift uit: ZOZ, tijdschrift voor doen-denkers. Van dit eigenzinnige blad zijn inmiddels zestig nummers verschenen.

Na de eerste zes jaar gewerkt te hebben vanuit de huiskamers van de initiatiefnemers, betrok Omslag begin 2000 zelfstandige werkruimten in het klooster aan de Hoogstraat 301a in Eindhoven. In dit pand zijn ook verschillende andere maatschappelijke organisaties gevestigd.

Omslag verwierf ondermeer bekendheid door de actie voor behoud van de posttrein, de internationale Niet-Winkeldag, initiatieven rond 'Anders Wonen-Anders Leven' (onder andere de EKO-tour), acties tegen de sollicitatieplicht, acties tegen kernwapens en de introductie van de 'Wereldmaaltijd'.

Een rijk ge<llustreerd overzicht van de historie van Omslag ('Tien jaar Omslag in tekst en beeld') is te vinden op http://www.omslag.nl/10jaaromslag.html

Tijdens het Open Huis op 17 april vertellen medewerkers van Omslag over de dagelijkse werkzaamheden, in de Omslag-tuin komt een terras en Omslag presenteert zijn plannen voor enkele nieuwe projecten: de Aktie Agenda, het landelijk Servicepunt Anders Wonen-Anders Leven, en nieuwe impulsen voor de Wereldmaaltijd,

Omslag heeft een achterban van ruim 2.500 mensen, waaronder
1.300 abonnees van ZOZ, tijdschrift voor doen-denkers. Het dagelijks werk bij Omslag wordt gedaan door een vaste kern van acht mensen.

Omslag is een onafhankelijk initiatief, dat steunt op bijdragen van medestanders. Alleen voor specifieke extra projecten ontvangt Omslag soms subsidies.

Het jaar 2004 staat voor Omslag in het teken van de zon. In het kader van het jubileumjaar is het Zonnefonds geopend; dit fonds wordt door de achterban van Omslag gevuld met grote en kleine bijdragen ten behoeve van de aanschaf van zonnepanelen.

-------

Noten voor de pers


- Nadere informatie: O40-2910295 (Dick Verheul, Marta Resink)


- U bent welkom komende zaterdag tijdens het Open Huis, 11.00- 16.00 uur. Het adres is Hoogstraat 301a, Eindhoven. (Voor radio- en tv-opnamen svp vooraf contact opnemen)


- Uitvoerige informatie over Omslag op http://www.omslag.nl

(einde persbericht)

-- Omslag 1994-2004 - Welkom tijdens het Open Huis op 17 april!
---

Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@omslag.nl Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - 040-2910295 - http://www.omslag.nl