Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Bewoners Smitshoek fleuren eigen wijk op

BARENDRECHT (dinsdag 13 april 2004) - Zaterdag 17 april steken bewoners uit het oude deel van Smitshoek de handen uit de mouwen tijdens een voorjaarsschoonmaak. Gedurende de hele ochtend wordt (zwerf)vuil in de wijk opgeruimd en wordt de wijk opgefleurd met perkplantjes en zomerbloeiers. De voorjaarsactie start om 09.00 uur en duurt tot 12.00 uur. Bewoners kunnen zich voor de actie opgeven bij de wijkvereniging Smitshoek op telefoonnummer 0180 - 610 532 (mevrouw De Wit).

De voorjaarsschoonmaak vloeit voort uit de leefbaarheidspilot Smitshoek die duurt tot en met september dit jaar. Inmiddels is in oktober 2003 een buurtschouw georganiseerd en zijn bewoners geënquêteerd. De resultaten van deze onderzoeken, de zogenaamde 0-meting, zijn in februari 2004 bekendgemaakt. De grootste bronnen van ergernis, zo bleek uit de 0-meting, zijn overhangend groen bij particulieren en de kwaliteit van openbaar groen. Inmiddels heeft de gemeente plantvakken waarvan de kwaliteit te wensen overliet opnieuw beplant. Bovendien worden bewoners van wie het groen uit de tuin overhangt op de openbare weg nog deze maand door de gemeente aangeschreven. Maar eerst staat de voorjaarsschoonmaak op zaterdag 17 april op de agenda.

Groeimodel
De pilot Smitshoek duurt een jaar. Het oude deel van Smitshoek is door de provincie aangewezen als kleine kern. Hierdoor kon de gemeente een beroep doen op de subsidieregeling Leefbaarheid Kleine Kernen in Zuid-Holland. Voor Barendrecht is de proef een uitgelezen kans om ervaring op te doen met wijkgericht werken. Naar aanleiding van de resultaten wordt bekeken of deze aanpak in heel Barendrecht kan worden voortgezet. Wethouder Peter van Vugt: ,,De proef heeft een technische oriëntatie en is dus vooral gericht op verbetering van de woonomgeving. Dit betekent overigens niet dat er met de sociale component niets gebeurt. Tijdens de proef worden verbeterpunten op het sociale terrein in kaart gebracht. We richten ons voorlopig echter op concrete verbeteringen op het gebied van de woon- en leefomgeving.''

Noot voor de pers,