TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 01-04-2004

Televisie
AAP & CO
Uitzending vanaf zaterdag 17 april
Nederland 2 - 17.25 uur

AAP & CO: VAN MISHANDELD DIER
TOT GEZONDE CHIMPANSEE

Apen, wasberen, neusberen, prairiehonden en stinkdieren. Een kleine greep uit de dieren die Stichting AAP in Almere opvangt. Op zaterdag 17 april start de TROS met een gloednieuwe twaalfdelige dierenserie AAP & CO.

Een groot deel van de serie beslaat het leven van de chimpansees bij Stichting AAP. Bijvoorbeeld Donkey, die werd gered van een autoschroothoop in Portugal. Antoine en Prudence die jaren gescheiden opgesloten zaten in een donkere kelder in België. En Sita die in een zogenaamd dierenparkje zat in een veel te kleine kooi waardoor haar benen en buik vergroeid zijn. Deze dieren, die uit de meest verschrikkelijke situaties werden gered door Stichting AAP, zijn na vele jaren van aandacht en verzorging weer deels in staat om in een groep te leven. Hoe hen dat vergaat en hoe de dierverzorgers hieraan hebben meegewerkt komt allemaal aan bod in het programma AAP & CO.

Hoe komen alle apen en andere dieren toch bij Stichting AAP terecht? Wat gebeurt er met ze als ze ziek zijn? En daarna? Blijven ze bij AAP of gaan ze weer terug naar de natuur? Vragen die in AAP & CO beantwoord zullen worden.

Dat Stichting AAP niet alleen apen opvangt wordt in deze eerste aflevering duidelijk. Zestien wasberen, die allemaal ooit als huisdier dienst deden en daarna afgedankt werden omdat ze het huis afbraken, vertrekken naar een nieuw paradijs waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn. Verder beelden van de opvang van het jonge en angstige berberaapje Elsie, die in een te klein kooitje met een veel te strak en schurend touw om haar middel bij AAP wordt binnengebracht.