Nederlandse Spoorwegen

Persbericht
Rotterdam, 14 april 2004

Aangepaste dienstregeling rond Utrecht Centraal
Werkzaamheden ProRail van 17 t/m 25 april en van 1 t/m 9 mei

Van zaterdag 17 tot en met zondag 25 april en van zaterdag 1 mei tot en met zondag 9 mei werkt ProRail aan het verbeteren van het spoor aan de zuidzijde van station Utrecht Centraal. Hierdoor rijden in deze periode veel treinen rondom Utrecht Centraal volgens een aangepaste dienstregeling. Waar mogelijk zorgt NS ervoor dat de treinen op de betreffende trajecten op maximale sterkte zijn om aan zoveel mogelijk reizigers ruimte te bieden. Op deze trajecten moeten reizigers rekening houden met extra reistijd, extra overstappen en gewijzigde vertrek- en aankomstsporen.

Werkzaamheden
ProRail vernieuwt alle wissels aan de Zuidzijde van het station. Hierdoor ontstaan veel meer vertrekmogelijkheden uit Utrecht richting Arnhem en Den Bosch. De huidige klassieke wissels worden vervangen door betonnen dwarsliggers. Deze zijn onderhouds- en geluidsarm. Daarnaast vernieuwt ProRail de wisselverbinding van spoor 14 naar 15 en wordt perron 14/15 aangepast. Over dezelfde locaties wordt de gehele bovenleiding aangepast. Vanwege de werkzaamheden aan de wissels kunnen op Utrecht Centraal enige tijd geen treinen stoppen op spoor 18. Daarom is er een noodperron gebouwd.

Gevolgen voor treinreizigers
Als gevolg van de werkzaamheden rijden er op een aantal trajecten minder treinen en rijden treinen via een andere route. Op de volgende trajecten moeten reizigers rekening houden met extra reistijd en gewijzigde vertrek- en aankomstsporen:

Den Haag Centraal/Rotterdam Centraal- Arnhem v.v.; Utrecht Centraal - Geldermalsen - Tiel/'s-Hertogenbosch v.v.; Haarlem/Amsterdam Centraal - Utrecht Centraal- Eindhoven - Heerlen/Maastricht v.v.; Den Helder - Utrecht Centraal - Arnhem/Nijmegen v.v.; Leiden Centraal - Utrecht Centraal v.v;
Utrecht Centraal - 's-Hertogenbosch-Eindhoven v.v.; De ICE-International-treinen naar Köln en Frankfurt ( behalve ICE 105, Amsterdam Centraal vertrek 07.55 uur en ICE 223 Amsterdam Centraal vertrek 19.07 uur) vertrekken ongeveer 10 minuten eerder uit Amsterdam Centraal, Duivendrecht en Utrecht Centraal; Alle ICE International-treinen van Basel, Frankfurt en Köln rijden via een andere route en stoppen niet in Utrecht Centraal en Duivendrecht. Deze treinen stoppen extra in Driebergen-Zeist; CityNightLine van Zürich en München rijdt via een andere route en stopt niet in Utrecht Centraal

NS adviseert reizigers om zich van te voren goed te informeren over de reismogelijkheden.

Informatie voor treinreizigers
Reizigers worden via omroepberichten, affiches en tijdelijke (blauwe) vertrekstaten over de gevolgen van de werkzaamheden geïnformeerd. Via de NS-site www.ns.nl is de folder 'Gewijzigd Treinverkeer' te downloaden. Deze folder is tevens verkrijgbaar aan de balies. Voor een reisadvies op maat kunnen treinreizigers de Planner Plus op www.ns.nl raadplegen of contact opnemen met OV Reisinformatie via 0900-1475 (E 0,35 per minuut). Voor internationale treinreizen: 0900-9296 (E 0,35 per minuut).

Plasmaschermen voor achtergrondinformatie
Reizigers krijgen de mogelijkheid om de werkzaamheden op afstand te bekijken. In de stationshal van Utrecht Centraal komen twee grote videoschermen te staan waarop beelden te zien zijn van de werkzaamheden van ProRail aan het spoor. In de hal kunnen de reizigers dan zien wat er allemaal komt kijken bij het vervangen van sporen, wissels en bovenleiding. Tevens tonen de schermen extra achtergrond-informatie over NS en ProRail. De beeldschermen staan van 17 april tot en met 10 mei in de stationshal.


* * * * *


Noot voor de redactie,

Nederlandse Spoorwegen