MUSEON

EXPO in Museon Den Haag:'Uitvinders spieken in de natuur'

Het Museon in Den Haag opent op 17 april a.s. de tentoonstelling 'Copyright Nature, uitvinders spieken in de natuur'. De tentoonstelling laat zien hoe de natuur als inspiratie dient voor uitvindingen in de samenleving én dat veel van onze uitvindingen eigenlijk al heel lang bestaan in de natuur. 'Uitvinders spieken in de natuur' is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar is te bezoeken tot en met 15 november 2004. De expositie is tot stand gekomen door een samenwerking van het Museon met de organisaties Northern Light (Amsterdam), Kiss the Frogg (Delft) en Bruns (Westerhoven), respectievelijk verantwoordelijk voor inhoud,ontwerp, multimedia en tentoonstellingsbouw.

Bezoeker wordt zelf uitvinder.
Bezoekers kunnen op interactieve wijze zelf uitvindingen doen en ervaren hoe ingenieus de natuur voor oplossingen heeft gezorgd. De werking van sneeuwschoenen wordt bijvoorbeeld door middel van een (sneeuw)ballenbak(!) uitgelegd, het principe van sonar wordt verduidelijkt en de expositie laat zien hoe apen zichzelf bij ziekte genezen. Aan de hand van tien verschillende dieren en planten wordt de overeenkomst ontdekt tussen natuurlijke producten en producten ontwikkeld door de mens.

Klittenband en mossellijm
Veel van onze gebruiksvoorwerpen zijn gemaakt door heel goed naar de natuur te kijken. Zo komt het idee voor klittenband voor onze sportschoenen en kleding van de zaaddozen van de klis, een distelachtige plant en mosselen dienen als voorbeeld bij onderzoek naar een nieuwe lijmsoort. Een ingewikkelde botbreuk bijvoorbeeld of een geperforeerde darm zijn tot nu toe niet met lijm te repareren. De huidige medische lijmsoorten zijn niet bruikbaar in het waterige en zoute milieu van het lichaam. Wetenschappers zijn nu bezig om de lijm te onderzoeken die de blauwe mossel produceert om zichzelf in zee (waterige zoute omgeving) te kunnen vastmaken. Het resultaat zou kunnen zijn dat er op den duur een lijmsoort wordt uitgevonden die het mogelijk maakt om botbreuken, inwendige kwetsuren en wonden weer vast te plakken. Een ander voorbeeld is de saharamier die met zijn ingebouwd 'kompas' inspiratie biedt voor zelfstandig navigerende robots! De tentoonstelling 'Copyright Nature' maakt duidelijk hoe de natuur ons mensen op ideeën heeft gebracht voor allerlei nuttige uitvindingen. Met behulp van voorwerpen, natuurfoto's, film en multimedia wordt dit in de tentoonstelling verduidelijkt.

Toeval en gepland.
De mens haalt al eeuwenlang ideeën voor oplossingen van problemen uit de natuur en soms gebeurde dat bij toeval. De telefoon bijvoorbeeld is min of meer toevallig ontstaan doordat de Britse uitvinder Bell wist hoe het menselijk oor werkt. Veel van onze ideeën bestonden in de natuur al heel lang zoals het vliegen. Tegenwoordig is in de wetenschap het besef gekomen dat kijken naar de natuur kan leiden tot slimme duurzame oplossingen. De wetenschap zoekt nu bewust in de natuur naar inspiratie bij het oplossen van problemen in onze samenleving op het gebied van bijvoorbeeld landbouw, architectuur, mobiliteit, gezondheid en materialen.

Activiteiten voor de jeugd.
Rondom de tentoonstelling 'Copyright Nature' worden speciale activiteiten georganiseerd, zoals creatieve workshops voor kinderen. Kijk voor meer informatie op www.museon.nl

Er is nog meer!
Museon: 100 jaar, 100 gezichten, 100 keuzes uit de collectie Voor deze tentoonstelling zijn 100 boeiende personen uitgenodigd om een voorwerp te kiezen uit de zeer diverse collectie van het Museon. In 2004 is het 100 jaar geleden dat het 'Museum ten bate van het Onderwijs', het huidige Museon, werd opgericht. In de afgelopen 100 jaar is het Museon uitgegroeid tot één van de best bezochte populair wetenschappelijke musea in Nederland waar kinderen en volwassenen worden gestimuleerd de wereld waarin zij leven onder de loep te nemen. De expositie is te zien tot en met 31 oktober 2004.