Ingezonden persbericht


THOMAS L. FRIEDMAN BELICHT PALESTIJNS-ISRAELISCH CONFLICT VANUIT PERSOONLIJK PERSPECTIEF IN DOCUMENTAIRE OP CNN

'THOMAS L. FRIEDMAN REPORTING: STRADDLING THE FENCE'

'Thomas L. Friedman Reporting: Straddling The Fence' wordt uitgezonden op zaterdag 17 april om 21.00 uur, en herhaald op zondag 18 april om 21.00 uur en woensdag 21 april om 00.00 uur

De meermaals bekroonde New York Times columnist Thomas L. Friedman doet op een zeer persoonlijke en emotioneel meeslepende wijze verslag van het Palestijns-Israelisch conflict en de rol die "de muur" daarin speelt, in zijn nieuwste documentaire: 'Thomas L. Friedman Reporting: Straddling The Fence' die uitgezonden wordt op CNN.

In zijn documentaire luistert Friedman naar Israëliërs die in angst leven voor mogelijke terreuraanslagen en naar Palestijnen die hun dagelijks leven slijten tussen muren en checkpoints. Nu een nieuwe massieve veiligheidsmuur wordt gebouwd om Palestijnse zelfmoordenaars te weerhouden van aanslagen op Israëliërs, probeert Friedman uit te vinden wat deze muur betekent voor het vredesproces .

Wanneer Friedman begint aan zijn reis probeert hij een duidelijk beeld te krijgen van de ontberingen die Israëliërs en Palestijnen moeten ondergaan in hun dagelijks leven. Uit verschillende lagen van de Israëlische bevolking, van een jonge Israëliër in de Joodse nederzetting Migron tot de burgemeester van een Israëlische nederzetting op de West Bank verneemt hij dat de fysieke afscheiding tegen Palestijnse terreur breed wordt ondersteund. Vanuit Palestijns perspectief zorgen de fysieke barrières die er nu al zijn slechts voor leed en wreedheid.

Studenten aan de Al-Quds Universiteit moeten over een zware muur klimmen die midden op de campus staat om van huis naar de klas te komen en omgekeerd. En de burgemeester van het Palestijnse dorp Qalqilya vergelijkt de barrière, die zijn dorp omsluit, met een kooi die alleen maar haatgevoelens opwekt met als resultaat groeiende wraakgevoelens jegens de Israël.

Wanneer Friedman zoekt naar de beweegredenen van Palestijnse zelfmoordenaars komt hij in aanraking met drie wanhopige mannen die zichzelf "martelaren van het wachten" noemen en is hij direct getuige van de ergernis en onderdrukking die veel Palestijnen moeten verdragen bij de Israëlische checkpoints. 'Straddling The Fence' slaagt erin te laten zien hoe beide zijden elkaar verketteren, en brengt de vernedering van de Palestijnen en de angst van de Israëliërs in beeld.

Op het eerste gezicht zou de muur die nu gebouwd worden dienen om de grenzen te formaliseren tussen twee staten. Echter, Joodse kolonisten mogen aan beide kanten van de muur leven. Dit leidt bij Friedman tot het nadenken over een radicale oplossing voor dit naar schijnt onoplosbare conflict: een 'one state solution'.

Wanneer hij meer burgers ontmoet, waaronder een prominente Israelisch-Arabische advocaat en een Palestijnse activist, krijgt het idee van het samenleven van Palestijnen en Israëliërs met gelijke burgerrechten en gelijk stemrecht steeds meer betekenis.

En gezien het feit dat de Palestijnen binnen tien jaar de meerderheid zullen vormen in Israël, de West Bank en de Gazastrook, gekoppeld aan de vooronderstelling dat de Israëliërs niet willen tornen aan de mensenrechten is deze oplossing wellicht een levensvatbare optie, met voorstanders aan beide zijden van het conflict.


---

Voor meer informatie (