Gemeente Assen


Eerste bomen arboretum

ASSEN, 15 april 2004

Zaterdag 17 april zullen donateurs van de stichting Asser arboretum de eerste bomen in het Asser Arboretum planten. De allereerste boom wordt geplant door mevrouw E. Rotstein. Zij heeft de eerste prijs gewonnen van een door de gemeente Assen uitgeschreven prijsvraag over de invulling van de westelijke stadsrand.

Ten noorden van Assen, nabij de 27 holes golfbaan, komt een arboretum. De planten- en bomentuin ligt in het bos van 130 ha dat de gemeente assen ten noordwesten van de A28 heeft aangelegd. In het nieuw aan te leggen gebied dat ongeveer 15 hectare zal beslaan wordt een groot aantal in- en uitheemse bomen en struiken aangeplant. Er zullen paden tot een lengte van ongeveer 5 kilometer doorheen lopen. Het park krijgt daarmee naast een educatieve functie (informatieborden) ook een belangrijke recreatieve functie.

Stichting Arboretum Assen
In 1997 heeft een groep Assenaren het initiatief genomen om binnen de gemeente Assen een arboretum te ontwikkelen. In 2000 is de Stichting Arboretum Assen opgericht, die een plan heeft ontwikkeld voor de aanleg van zo'n bomentuin.

Die zal naar analogie van drie werelddelen worden ingericht. bomen afkomstig uit het continent Amerika, Europa en Azië. Er is voor bomen uit Amerika, Europa en Azie gekozen omdat die in het Nederlandse klimaat het best gedijen.

De realisatie is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van donateurs, de Waterleidingmaatschappij, de gemeente Assen en veel overheidssubsidie, waaronder een bijdrage van de Europese Unie.

Westelijke stadsrand
Assen ontwikkelt een structuurvisie voor de stadsrand. Naast ruimte voor wonen, werken en recreëren moet, om Assen leefbaar en aantrekkelijk te houden, ook nieuw groen gerealiseerd worden. In het kader van de visievorming is vorig jaar een prijsvraag uitgeschreven. Daarin werden mensen opgeroepen hun dierbare herinneringen aan mooie plekken in Assen op eigen wijze kenbaar te maken. Eén van de prijswinnaars zag af van een rondvlucht boven Assen en mag als alternatief een boom planten in het nieuwe arboretum.