Gemeente Zwolle

Spoorwegovergang Koggelaan afgesloten

Zaterdag 17 april 2004 is de spoorwegovergang nabij het Ecodrome in verband met de werkzaamheden aan de nieuw te bouwen Koggetunnel afgesloten voor al het verkeer, inclusief het treinverkeer tussen Zwolle en 't Harde. Er wordt gewerkt van zaterdag 17 april 6.00 uur tot zondag 18 april 6.50 uur.

De werkzaamheden bestaan onder andere uit het aanbrengen van fundatiepalen en het versmallen van de huidige overweg. Uiteraard probeert de aannemer de (geluids)overlast zoveel mogelijk te beperken. Toch kan er enige hinder van de werkzaamheden ontstaan.

Gevolgen verkeer
De overgang naast de Koggetunnel is 17 april 2004 afgesloten voor fietsverkeer. Fietsers worden omgeleid via de Van Karnebeektunnel en de Westerlaan. De omleiding wordt met borden aangegeven. De NS zet gedurende de werkzaamheden bussen in plaats van treinen in tussen Zwolle en 't Harde. Reizigers zijn hierdoor ongeveer een half uur langer onderweg.

Open karakter
Medio januari 2004 is aannemer Hegeman Beton- en Industriebouw in opdracht van Prorail gestart met de aanleg van de Koggetunnel. De tunnel wordt in totaal 7 meter breed, waarvan 2,5 meter bestemd is voor het voetpad aan de zijde van Peugeot-garage en 4 meter voor het fietspad. De resterende 0,5 meter betreft een ´reststrook´ tussen het fietspad en de tunnelwand, waardoor er niet te strak langs de wand gereden kan worden. De noordzijde van de tunnel krijgt (aan de kant van het centrum) een schuine wand. Op die manier krijgen (brom)fietsers maximale doorkijk. Het geeft de tunnel tevens een open karakter, hetgeen een gunstig effect heeft op de sociale veiligheid. De aansluiting van het fietspad door de tunnel op de Willemsvaart blijft op dezelfde plaats gehandhaafd, maar wordt iets ruimer. Het fietspad komt in Hanzeland uit op de Koggelaan. De totale werken duren tot het 1e kwartaal 2005. Daarna is de tunnel te gebruiken voor fietsers en voetgangers.


---