Ingezonden persbericht


Datum: 16 april 2004
Nummer: 2004-12

Zuidplaspolder moet eigen identiteit ontwikkelen

Glastuinbouw in Zuidplaspolder stimuleert ontwikkeling Nederlandse economie én architectuur

Woningen, bedrijventerreinen, natuur en recreatie én glastuinbouw kunnen op termijn worden gerealiseerd in de Zuidplaspolder. Dit bleek gisteravond tijdens de discussiebijeenkomst in Bleiswijk over de toekomst van de polder. De bijeenkomst werd gehouden door de Stuurgroep Glastuinbouw Zuidplaspolder. Bovendien bleek er bij de aanwezige provinciale en gemeentelijke bestuurders, ondernemers, maatschappelijke en milieuorganisaties grote bereidheid om functies te combineren. Realisatie van glastuinbouw lijkt een stap dichterbij te zijn gekomen. Hierdoor wordt niet alleen de Nederlandse economie versterkt, ook heeft het combineren van functies grote architectonische potentie.

De Zuidplaspolder staat aan de vooravond van een grote ruimtelijke metamorfose. Het gebied, gelegen in de driehoek RZG (Rotterdam-Zoetermeer-Gouda), biedt ruimte voor uitbreiding van het glastuinbouwcluster Greenport Zuid-Holland. Dit cluster is van essentieel belang voor de economische positie van Nederland.mainports. De Stuurgroep ziet graag dat de glastuinbouw in de Zuidplaspolder binnen enkele jaren gerealiseerd is. De realisatie van de overige functies duurt naar verwachting in totaal zo'n dertig jaar.

Glastuinbouw is in de Zuidplaspolder dichtbij toekomstige woongebieden gepland, wat het ontwikkelen van nieuwe vormen van architectuur en landschappelijke inpassing stimuleert. Dit was de strekking van het betoog van hoogleraar Architectonisch Ontwerpen en Mobiliteitsesthetiek aan de TU Delft Francine Houben. Haar studie over 'het glazen dorp' (multifunctioneel ruimtegebruik) wordt nu pas echt actueel. In het glazen dorp wordt glastuinbouw gecombineerd met woningen, bedrijventerreinen en recreatie. Gedeputeerde Van Dijk die ook aanwezig was, gaf aan dat dit ook de richting is die hij op wil. In de loop van dit jaar zal hij hierover een ontwerpstudie uitvoeren en presenteren. Bij het ontwerpen van gecombineerde functies moet wel rekening gehouden worden met toekomstige ontwikkelingen; bijvoorbeeld schaalvergroting.

Terwijl de bestuurders nog over multifunctioneel ruimtegebruik overleggen, toont de tuinbouwsector haar innovatieve kracht. Een aantal ondernemingen legt namelijk de laatste hand aan het ontwerp van het zogenoemde GlasKasTeel. Hierbij is teeltruimte boven op een groot onderzoeksinstituut en een congresruimte gepland.

Kritische geluiden
Doel van de avond was het aangaan van een dialoog met voor- en tegenstanders. De kritische geluiden zijn echter nog onvoldoende aan de orde gekomen, zo meent de Stuurgroep. Met name de positie van de zittende grondeigenaren krijgt daarom de komende maanden prioriteit. De Stuurgroep hecht belang aan hun toekomstvisie en zal hen er de komende maanden expliciet naar vragen. Naast de grondeigenaren richt de Stuurgroep zich ook op de lokale belangengroeperingen in de polder. Er zal veel veranderen, maar ondernemers en bewoners vormen uiteindelijk de basis voor de toekomstige identiteit van de Zuidplaspolder.

Glastuinbouw Zuidplaspolder is een project van de Westelijke Land- en Tuinbouw Organisatie in samenwerking met Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) en Glastuinbouw & Milieu (GLAMI).

De Stuurgroep Glastuinbouw Zuidplaspolder, bestaande uit vertegenwoordigers van LTO, GLAMI en WLTO.

----------
Noot voor de redactie (