Gemeente Woudenberg


Aanpak Vogelpest landelijk geëvalueerd

Tijdens de uitbraak van de vogelpest vorig jaar was de overheid goed voorbereid op een dierziektecrisis, maar de specifieke voorbereiding op de vogelpest was onvoldoende. Dat blijkt uit een evaluatie.

Minister Veerman (LNV) heeft de evaluatie, die is uitgevoerd door een extern bureau, naar de Tweede Kamer gestuurd.

De minister is het eens met de conclusie dat voor de bestrijding van elke zeer besmettelijke dierziekte beleidsdraaiboeken beschikbaar moeten zijn. Het ministerie werkt nu aan deze draaiboeken voor zover daar nog niet in is voorzien. Wel maakt Veerman de kanttekening dat niet alle problemen tijdens een crisis kunnen worden opgelost met een beleidsdraaiboek.

Het bureau constateert dat in de eerste week na de eerste ziekteverschijnselen op een bedrijf in de Gelderse Vallei, kostbare tijd verloren is gegaan. Het voorkomen van tijdsverlies is een verantwoordelijkheid van alle partijen. Tegelijkertijd moet de drempel voor het melden van problemen of symptomen zo laag mogelijk zijn, schrijft minister Veerman. Hij wil daar bij de verdere uitwerking van het monitoringssysteem rekening mee houden.

Uit de evaluatie blijkt verder dat de gekozen aanpak van hobbypluimvee bij een volgende crisis niet meer effectief zal zijn, omdat het hobbypluimvee naar verwachting massaal verborgen zal worden gehouden. Vooruitlopend op de evaluatie heeft Veerman al aangegeven dat het huidige bestrijdingsbeleid moet worden herzien. Daarbij worden nadrukkelijk de belangen van de hobbydierhouders meegewogen. Omdat de bestrijding van dierziekten mede een zaak van de Europese Unie is, kan Veerman echter niet uitsluiten dat in de toekomst toch hobbydieren moeten worden geruimd.

Bron: www.regering.nl
Laatst gewijzigd op 16/04/2004