FILMMUSEUM

Filmmuseum vindt verloren gewaande film met Valentino terug

Amsterdam, 17 april 2004

Filmmuseum vindt verloren gewaande film met Valentino terug

Het Filmmuseum heeft onlangs een verloren gewaande film teruggevonden uit 1922: Beyond the Rocks van Sam Wood. Filmhistorici zoeken al bijna driekwart eeuw naar deze film; het is de enige film waarin Hollywoodsterren Rudolph Valentino en Gloria Swanson samen optreden. Beyond the Rocks wordt momenteel gerestaureerd en zal te zien zijn tijdens de Filmmuseum Biennale in april 2005. Op 18 april besteedt het VPRO-programma R.A.M aandacht aan de vondst en restauratie van de film.

Beyond the Rocks leek spoorloos verdwenen. Het enige wat van de film restte, was een strook nitraat van één minuut, die sinds 1976 in de collectie van het Filmmuseum rust. Groot was dan ook de verbazing toen tijdens de inventarisatie van ruim tweeduizend filmblikken uit de nalatenschap van een filmverzamelaar een fragment van Beyond the Rocks opdook.
In de daaropvolgende jaren vond het Filmmuseum telkens een gedeelte van de film. Recentelijk vond het Filmmuseum het nog ontbrekende middendeel, waardoor deze beroemde stille film eindelijk in volle luister kan worden hersteld. Het Filmmuseum beschikt daarmee over een werkelijk unieke kopie.

Filmhistorici en -restauratoren zijn bijna driekwart eeuw op zoek geweest naar Beyond the Rocks- een klassiek melodrama over onmogelijke liefde. Het is de enige film uit de stille-filmperiode (1895 - 1928) waarin de destijds grote filmsterren Rudolph Valentino en Gloria Swanson samen optreden en maakt derhalve een uniek onderdeel uit van de filmhistorie.

In R.A.M zondagavond (19.35 - 20.55 uur, Nederland 3) een documentaire over de vondst en de filmverzamelaar. Vrienden vertellen hoe de kleurrijke verzamelaar bezeten was van film. Al op jonge leeftijd begon hij aan zijn verzameling; kocht hij films op bij distributeurs, struinde beurzen en markten af en kocht van collega-verzamelaars. In de VPRO-studio een gesprek over de bijzondere vondst met filmhistoricus en Valentino-kenner Jan van den Brink.

De gerestaureerde kopie van Sam Wood's klassieker wordt vertoond tijdens de tweede editie van de Filmmuseum Biënnale in april 2005. Voor de wereldpremière van de gerestaureerde versie van Beyond the Rocks -of Gouden Boeien, zoals ooit de Nederlandse titel luidde- zal een nieuwe score worden gecomponeerd.