Politie Friesland

Politieberichten van 16/04 13.00 uur t/m 17/04 13.00 uur

Fryslân 17-04-2004 - Voor meer informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie via 0900 - 8844.

Sneek: winkeldiefstal
Vrijdag werd om 11.40 uur aan de Louw Doniastraat een verdachte aangehouden terzake winkeldiefstal. Een 33-jarige Leeuwarder wilde twee pakjes shag uit een supermarkt meenemen zonder te betalen. De verdachte werd naar het bureau gebracht waar hij voorgeleid en verhoord werd. Na verhoor werd de man weer vrijgelaten. Er werd aangifte gedaan door een 31-jarige inwoonster van Sneek.

Opeinde: personenauto gestolen na woninginbraak
Vrijdag, tussen 02.00 uur en 06.30 uur, werd in een woning aan de Dokter Siebengasingel ingebroken waarbij ook een personenauto gestolen werd. De weggenomen grijze Peugeot 205 heeft het kenteken TY-68-LV. Naast de auto werden sieraden, een videocamera, een Zwitsers zakmes en CDs gestolen. Men drong de woning via een uitzetraam binnen. Een 54-jarige inwoner van Opeinde deed aangifte.

Leeuwarden: woningbrand
Vrijdag verleende de politie om 19.15 uur assistentie aan de brandweer tijdens een woningbrand aan de Schoolstraat. Er raakte niemand gewond. Op de bovenverdieping van het pand was brand ontstaan. De brandweer had het vuur snel onder controle maar kon niet voorkomen dat een kamer volledig uitbrandde. Vermoedelijk had de wasdroger vlam gevat.

Vinkega: gewond na ongeval met quad
Vrijdagmiddag raakte om 15.00 uur een 14-jarige inwoner van Nijlensleek gewond aan de Molenburen tijdens een ongeval met een quad. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis te Meppel gebracht. De jongen was op een weiland aan het crossen met een quad. Toen het rechtervoorwiel van de machine tijdens de rit losraakte sloeg het voertuig over de kop. De jongen kwam onder het voertuig terecht en raakte gewond.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Vrijdag raakte om 16.20 uur een automobiliste gewond tijdens een aanrijding met een tweede personenauto aan de Oostergoweg. Het slachtoffer, een 52-jarige inwoonster van Zijldijk, werd met nekletsel naar het MCL-Zuid gebracht. De automobiliste reed op de Oostergoweg en kwam uit de richting van het MCL-Zuid. Een 43-jarige automobiliste uit Wergea reed op de Oostergoweg en nam de linker rijstrook om het invoegende verkeer van het MCL-Zuid in te laten voegen. De 52-jarige bestuurster verleende geen voorrang aan de tweede automobiliste en een aanrijding was het gevolg. Het dak van de auto van de 52-jarige automobiliste werd verwijderd waarna het slachtoffer uit haar auto bevrijd kon worden. Beide voertuigen werden door een takeldienst afgevoerd.

Drachten: auto volledig uitgebrand
Zaterdag verleende de politie om 01.110 uur assistentie aan de brandweer tijdens een autobrand aan het Lidlum. Er raakte niemand gewond. Een rode Seat bestelauto was door onbekende oorzaak in brand geraakt. De auto stond naast een woning geparkeerd en omwonenden probeerden het vuur met water via een tuinslang te bestrijden. De brandweer arriveerde even later en het vuur werd geblust. Brandweerlieden konden niet voorkomen dat de voorzijde van de auto volledig uitbrandde. Het autowrak moet nog door de eigenaar, een 30-jarige inwoner van Drachten, weggehaald worden.

Akkrum: ongeval met letsel
Vrijdag raakten om 16.30 uur een motorrijder en een automobilist gewond tijdens een aanrijding aan de Nije Boarnsterdyk. De motorrijder (personalia onbekend) werd per ambulance naar het ziekenhuis te Sneek gebracht. De 25-jarige automobilist uit Leeuwarden werd per ambulance naar het MCL-Zuid ziekenhuis te Leeuwarden gebracht. De Leeuwarder werd in de loop van de avond uit het ziekenhuis ontslagen. Over de conditie van de motorrijder zijn geen bijzonderheden bekend. Het ongeval vond plaats ter hoogte van de oprit A32 naar Grou. De motorrijder kwam uit de richting van Oldeboorn en reed in de richting van de Alde Rykswei. De automobilist reed in de richting van Oldeboorn. Bij de oprit A32 naar Grou sloeg de automobilist linksaf en blokkeerde de doorgang voor de motorrijder. De motorrijder botste met de voorzijde op de rechter voorzijde van de personenauto. De motorrijder kwam via de motorkap en voorruit in de auto terecht. De automobilist kon op eigen kracht uit het voertuig komen. De motorrijder werd door de brandweer uit het voertuig gehaald. De traumaheli werd ingezet en landde op locatie, maar de slachtoffers konden per ambulance naar het ziekenhuis gebracht worden. Bureau Ongevallenanalyse van politie Fryslân onderzocht de toedracht van het ongeval. Beide voertuigen werden door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Zaterdag werd om 00.10 uur een verdachte terzake bedreiging aangehouden aan De Gealanden. De verdachte, een 34-jarige Leeuwarder, uitte bedreigende taal tegen een 40-jarige inwoonster van Leeuwarden. De verdachte werd aangehouden en naar het bureau gebracht. Hier werd hij voorgeleid, verhoord en ingesloten. De aanleiding voor de bedreigingen zijn onduidelijk. De politie stelt een onderzoek in.

Wolvega: aanrijding met letsel
Vrijdag raakte om 21.55 uur een 20-jarige inwoonster van Wolvega gewond tijdens een aanrijding met twee personenautos aan de Sportlaan. Het slachtoffer werd met schouderletsel naar het ziekenhuis Tjongerschans te Heerenveen gebracht. De vrouw was de passagier van een 20-jarige automobilist uit Hoornsterzwaag. Deze bestuurder reed op de Sportlaan. Een tweede automobilist, een 52-jarige inwoner van Wolvega reed over de Oranje Nassaulaan. Ter hoogte van de kruising van beide wegen verleende de 20-jarige automobilist geen voorrang aan de tweede automobilist. De auto van de 20-jarige bestuurder werd in de flank geraakt en raakte een paal en straatnaambord. Deze auto was total loss, het kenteken werd ingevorderd. Beide voertuigen werden door een sleepbedrijf weggehaald.

Heerenveen: winkeldief op heterdaad aangehouden
Vrijdag werd om 16.40 uur een winkeldief aan de Europalaan aangehouden. De verdachte, een 22-jarige inwoner van Heerenveen, had uit een winkel aan de Kerkstraat drie scheerapparaten weggenomen (totale waarde E 24,--). Winkelpersoneel wilde de tas van de verdachte inspecteren maar de verdachte negeerde dit verzoek en verliet de winkel te voet. Een 17-jarige getuige uit Heerenveen volgde de verdachte. Op aanwijzingen van deze getuige werd de verdachte even later aan de Europalaan aangehouden. De verdachte werd naar het bureau gebracht waar hij voorgeleid en verhoord werd. De man werd na verhoor weer vrijgelaten.

Leeuwarden: radardetector in beslag genomen
Vrijdag werd om 19.45 uur aan de Nieuwekade een radardetector in beslag genomen van een 40-jarige automobilist uit Sneek. Agenten ontdekten het apparaat tijdens een surveillance.

Drachten: geheime zender
Vrijdag verleende de politie om 20.20 uur assistentie aan de radiocontroledienst. Aan de Wielewalen werd zendapparatuur aangetroffen van een 27-jarige inwoner van Drachten. Hij deed vrijwillig afstand van de zender Billy Boy. De apparatuur werd beslag genomen en de verdachte ontving een proces-verbaal.

Donkerbroek: auto tegen boom en uitgebrand
Vrijdag brandde om 21.20 uur een personenauto volledig uit aan de Peelrug. Er raakte niemand gewond. Een 35-jarige automobilist uit Terwispel wilde overstekende reeën ontwijken maar kwam door de manoeuvre tegen een boom tot stilstand. De auto raakte door de aanrijding in brand. De brandweer van Ureterp werd gealarmeerd en bluste het vuur. De auto brandde volledig uit en het autowrak werd door een sleepdienst afgevoerd.

Oudemirdum: fietsster gewond
Vrijdag raakte om 17.50 uur een 84-jarige fietsster uit Oudemirdum gewond aan de Hegewei. Het slachtoffer werd met hoofd- en beenletsel naar het ziekenhuis te Sneek gebracht. De vrouw viel van haar fiets toen ze een geopende portier van een geparkeerde auto te laat opmerkte. Ze wilde de geparkeerde auto van een 37-jarige automobilist uit Oudemirdum inhalen. De automobilist kwam aanrijden en parkeerde zijn auto aan de Hegewei ter hoogte van het dorpshuis. Hij wilde uitstappen en opende het portier zonder op de overige weggebruikers te letten.

Katlijk: fietser gewond
Vrijdag raakte om 15.05 uur een fietser gewond aan het Imke Klaverpaad. De fietser uit Heerenveen (leeftijd onbekend) was tijdens een fietsrit onwel geraakt. Het slachtoffer was eerder die dag op zijn heup gevallen. De man werd per ambulance naar het ziekenhuis Tjongerschans te Heerenveen gebracht.

Dokkum: bezit softdrugs
Vrijdag werd om 20.10 uur aan de Steenhouwerssteeg sofdrugs in beslag genomen van een 24-jarige automobilist uit Dokkum. Agenten hielden de verdachte in de binnenstad aan om hem op zijn rijgedrag te wijzen. De agenten roken door de geopende portierruit van de auto een wietlucht en stelden een onderzoek in. Er werden 5 zakjes hash van 2 gram, 9 zakjes wiet van 2 gram en een zakje met 6 gram wiet in beslag genomen. De verdachte werd aan het bureau voorgeleid, verhoord en na verhoor weer vrijgelaten.

Sneek: inbraak kapsalon
Tussen vrijdag 18.00 uur en zaterdag 08.00 uur werd ingebroken in een kapsalon aan het Oud Kerkhof. Er werden een aantal kappersproducten, een gsm en geld weggenomen. Men kwam het pand binnen door een deurslot te forceren. Er werd aangifte gedaan door een 37-jarige inwoner van Sneek.

Fryslân: onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Franeker: Noord, vrijdag 20.30 uur, 43-jarige inwoner van de gemeente Franekeradiel, 365 ug/l, rijverbod 3 uur, bromfietser. Tevens proces-verbaal voor ontbreken van de gele plaat en het niet dragen van een helm.

Burgum: Kwekersstrjitte, zaterdag 02.10 uur, 20-jarige inwoner van Damwoude, 390 ug/l, rijverbod 3 uur, automobilist.

Drachten: Oliemolenstraat, zaterdag 01.55 uur, 24-jarige Groninger, 300 ug/l, rijverbod 2 uur, bromfietser.

Reduzum: Ayttawei, zaterdag 01.25 uur, 39-jarige inwoner van Wirdum, 270 ug/l, rijverbod 1 uur, automobilist.

Oldeberkoop: Noordolderweg, zaterdag 01.15 uur, 30-jarige inwoner van de gemeente Heerenveen, 690 ug/l, rijverbod 8 uur, rijbewijs ingevorderd.

Harlingen: Stationsweg, zaterdag 00.45 uur, 36-jarige inwoner van Harlingen, 290 ug/l, rijverbod 2 uur, automobilist.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Zaterdag werd om 10.10 uur een 26-jarige Leeuwarder aangehouden omdat hij zich niet wilde verwijderen uit de Sint Jacobsstraat. De politie kwam ter plaatse naar aanleiding van klachten over de verdachte. De man misdroeg zich op het Naauw waardoor klanten de winkels niet meer in durfden. Agenten vroegen de verdachte vier keer om zich te verwijderen. Hij werd aangehouden omdat hij deze verzoeken negeerde. De verdachte werd naar het bureau gebracht waar hij verhoord en ingesloten werd.

Ferwoude: motorrijder gewond
Vrijdag raakte om 19.30 uur een motorrijder gewond tijdens een eenzijdige aanrijding aan de Zeedijk. De 31-jarige bestuurder uit Bolsward werd met een gebroken enkel en onderkoelingsverschijnselen naar het Antoniusziekenhuis te Sneek gebracht. De Bolswarder reed op de Zeedijk richting Gaast en moest in een flauwe bocht afremmen. Toen zijn achterwiel tijdens het remmen blokkeerde gleed de bestuurder met de motor over een vee-rooster via een hek de naastgelegen dijkvaart in. Het slachtoffer kon op eigen kracht uit het water komen. De motor raakte total loss en werd door een bergingsbedrijf afgevoerd. Het kenteken werd in beslag genomen.

Leeuwarden: twee verdachten aangehouden
Zaterdag werden om 02.40 uur twee verdachten na openlijke geweldpleging in een café aan de Oude Doelensteeg. De twee verdachten, Leeuwarders van 18 en 17 jaar, hadden een toiletraam vernield. De verdachten werden door horecapersoneel aan de politie overgedragen. De verdachten werden naar het bureau gebracht waar ze voorgeleid en verhoord werden. Na verhoor zijn ze weer vrijgelaten. Een 26-jarige Leeuwarder deed aangifte.