Socialistische Partij

Elke, één van de 43.626

`Zalm moet ongepaste bonussen KLM-top blokkeren'

17-04-2004 * De SP wil dat minister Zalm voorkomt dat vier leden van de KLM-directie forse bonussen van Air France incasseren als de overname van KLM wordt afgerond. Kamerlid Agnes Kant: "Het personeel en de vakbonden protesteren volkomen terecht. Deze premies zijn onverteerbaar aangezien er 4000 arbeidsplaatsen verdwijnen, honderden mensen `overtollig' zijn verklaard en de rest van het personeel moet inleveren op hun arbeidsvoorwaarden. Zalm kan en moet ingrijpen."

Vier directieleden hebben in de onderhandelingen met Air France voor zichzelf bonussen bedongen als beloning voor een geslaagde overname. De zogeheten `synergiebonus' is bij de werknemers van de luchtvaartmaatschappij in het verkeerde keelgat geschoten.

De SP vindt dat Zalm, als vertegenwoordiger de Staat die nog steeds grootaandeelhouder is, de morele plicht heeft om zich tegen de gang van zaken uit te spreken. Kamerlid Kant: "De regering heeft zich meermalen uitgesproken tegen zakkenvullerij. Als aandeelhouder kan Zalm het niet maken nu klakkeloos akkoord te gaan als de directie bonussen opeist terwijl het personeel harde klappen krijgt."

Agnes Kant wil minister Zalm dinsdag tijdens het vragenuurtje aan de tand voelen.