Digitale Gemeente Houten

Stichting Bloedlink gaat verder met regionale opsporing

woensdag 21 april 2004 - Bron: Redactie SDGH

In Houten is afgelopen zaterdag 17 april in het kader van het "VROECH" project (VRoegtijdige Ontdekking Erfelijk hoog CHolesterol) een gratis cholesteroltest gehouden. Met dit preventieproject wil Stichting Bloedlink, de patiëntenorganisatie voor erfelijke hart- en vaatziekten, in de regio Utrecht mensen opsporen die een erfelijke aanleg hebben voor een te hoog cholesterolgehalte.

Onder het motto "Check it out!" openden wethouder Kaas (Gemeente Bunnik) en burgemeester Lamers (Gemeente Houten), door middel van een symbolische 1e test, de campagne voor de gemeenten Houten en Bunnik. Gedurende de hele dag konden de bewoners van deze gemeenten hun cholesterolwaarden laten testen. Van de deelnemers kreeg 27% het advies om contact op te nemen met hun huisarts. Afgelopen oktober is het project van start gegaan in Utrecht, in juni 2004 zal de gratis cholesteroltest worden aangeboden in de omgeving IJsselstein en Nieuwegein.

Stichting Bloedlink wil graag in contact komen met mensen met een erfelijk hoog cholesterolgehalte en hun familieleden. Directeur Hans van Laarhoven:
"Erfelijkheid kan in families de oorzaak zijn van een te hoog cholesterol en daardoor is er een grotere kans op hart- en vaatziekten. Met de juiste vroegtijdige aanpak, die bestaat uit een gezonde leefstijl en meestal medicijnen, is de erfelijke aandoening goed te behandelen". "Het is dus iets anders dan een te hoog cholesterolgehalte door weinig bewegen, roken en ongezond eten".

Tijdig ontdekken
0,8 Procent van de Nederlandse bevolking is belast met een erfelijke vorm van hoog cholesterol. Dat zijn ongeveer 135.000 mensen waarvan er 100.000 dat zelf niet weten. "De aandoening is bij vroegtijdige ontdekking goed te behandelen met medicijnen en door gezonder te leven", zegt dr. F. Visseren, Internist- Vasculair Geneeskundige in het UMC Utrecht. "Ik vind het van belang dat mensen weten of ze bij de risicogroep horen. Ze kunnen dan op grond van die informatie besluiten om preventieve maatregelen te nemen. We proberen deze groep te bereiken via huisartsenpraktijken en poliklinieken, en door aandacht te vragen via een regionale mediacampagne."

Check it Out
Onder het motto "Check it Out"! hield Stichting Bloedlink eerder cholesteroltesten in Nijmegen, Utrecht, De Bilt en Doorn. Ruim 1.000 mensen lieten toen hun cholesterolgehalte bepalen. "Een mooie score", zegt Hans van Laarhoven, directeur van Stichting Bloedlink. "Het onderwerp leeft bij de mensen. Gelukkig maar want in Nederland hebben ongeveer 135.000 mensen erfelijk hoog cholesterol, maar 100.000 weten dit nog niet. Deze mensen willen we opsporen."

Aanmelden
De test is bedoeld voor mensen die nog nooit hun cholesterolwaarden hebben laten meten maar mogelijk wel erfelijk hoog cholesterol hebben. Zij kunnen zich aanmelden bij Stichting Bloedlink, telefoon (023) 567 99 35. Tijdens dit telefoontje wordt de beller een aantal vragen gesteld, om vast te stellen of deze cholesteroltest voor hen bedoeld is.

Dat is het geval als mensen:
familieleden jonger dan 60 jaar met hart- en vaatziekten hebben; familieleden met een erg hoog cholesterolgehalte hebben; zelf een sterk verhoogd cholesterolgehalte denken te hebben.

Samenwerking
Tijdens het project in de regio Utrecht werkt Stichting Bloedlink samen met: huisartsen, de lipiden- en hart- en vaatpoliklinieken van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, het Diakonessenhuis in Utrecht en het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. ZonMw financiert het project; de Nederlandse Hartstichting levert eveneens een bijdrage. Meer informatie over het preventieproject is te vinden op www.bloedlink.nl.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).