Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 6 april 2004

askINg questions
Tien jaar Architectonisch Ontwerp aan de Gerrit Rietveldacademie

17 april t/m 6 juni 2004 in Zaal 3

Aan de Gerrit Rietveldacademie wordt op een bijzondere manier les gegeven. De studenten leren het ontwerpvak door vragen te stellen: vragen over de essentie van een ontwerpopdracht en over de associaties die de opdracht oproept. Het is inmiddels tien jaar geleden dat werk van oud-studenten van de afdeling Architectonisch Ontwerp van de academie tentoongesteld werd. In het Nederlands Architectuurinstituut (NAi ) zijn vanaf 17 april dertig vormgegeven objecten van vijfentwintig (oud) studenten te zien. Hun werk valt vooral op door de grote variatie: de tentoonstelling in het NAi omvat meubels, kostuums, films, animaties, maquettes en geprinte of geprojecteerde ontwerpen.

Ontwerp
Rob van Sprang, die zelf in 1998 afstudeerde aan de Rietveldacademie, heeft de tentoonstelling vormgegeven. De samenhang tussen studie en praktijk zal in 'askINg questions' duidelijk te zien zijn doordat projecten van tijdens en na de studie naast elkaar zijn gezet. De getoonde ontwerpen verschillen onderling enorm wat tot uitdrukking komt in de opstelling van objecten en in een beamer presentatie. De nadruk in de tentoonstelling ligt op vijf architecten die zijn gevolgd in de ontwikkeling die zij doormaakten vanaf het moment dat zij afgestudeerd zijn aan de "Rietveld". Na Rotterdam reist 'askINg questions' door naar Leiden, Groningen, Amsterdam, Utrecht, Amersfoort, Hengelo, Heerlen, Breda en Nijmegen.

Workshop CKV
Parallel aan de tentoonstelling 'askINg questions' wordt in het kader van het CKV een workshop aangeboden aan leerlingen van 4 HAVO/ 5 VWO en van het MBO. Zij komen niet vaak in aanraking met het vak architectonische vormgeving terwijl de gebouwde omgeving ook in hun leven een bepalende rol speelt. Om het bewustwordingsproces van jongeren voor de inrichting van hun leefomgeving aan te wakkeren, worden er tijdens de tentoonstelling workshops gegeven door jonge ontwerpers van wie werk op de tentoonstelling te zien is.

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt een boek waarin verschillende oud-studenten van de "Rietveld"aan het woord komen. Zij zijn geïnterviewd door Gert Staal. Het ontwerp van het boek is van Joost Grootens, zelf een oud-student die bekend geworden is met zijn ontwerp voor een buitenverblijf bij de penitentiaire inrichting voor vrouwen in Amerswiel. Het boek zal worden uitgegeven door Uitgeverij 010.

Het project 'askINg questions' is een initiatief van Stichting Conceptual Architectural Design in opdracht van de Gerrit Rietveldacademie te Amsterdam en wordt gepresenteerd in samenwerking met het NAi.

Tijdens het museumweekend van 17 en 18 april is 'asqINg questions' voor het eerst te bezoeken.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot het team Marketing en Communicatie van het NAi: Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Carolien Ruigrok, tel 010-4401255
Astrid Karbaat, tel 010-4401260
Pepijn Lemmens, tel 010-4401253
fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl