FNV

FNV-delegatie bezoekt India

Een vakbondsdelegatie onder leiding van FNV-voorzitter Lodewijk de Waal bezoekt van 17 tot en met 24 april India. Kinderarbeid, de Nederlandse multinational Unilever en werknemers in de informele sector, zoals straatventers, schoenpoetsers e.d. staan centraal.

Ruim 90% (!) van de Indiase economie valt onder deze informele sector. De FNV geeft steun aan de meest kwetsbare mensen die hierin werken. Vakbondsopbouw en armoedebestrijding gaan bij deze hulpverlening direct hand in hand.

De FNV-delegatie bezoekt een scheepssloperij in Mumbai, heeft overleg met vakbonden over wetgeving voor informele sector en ontmoet de landarbeidersbond APVVU in Hyderabad.

Het slopen van schepen is een gevaarlijk en smerig beroep. Bescherming van werknemers door arbeidswetgeving ontbreekt volledig. De FNV levert ondermeer een bijdrage aan het ontwikkelen van sterkere vakbonden in de scheepssloperij.

Nederlands grootste vakcentrale spant zich ook in om vakbonden te ondersteunen die kinderarbeid bestrijden. Enkele Indiase bonden in de steenfabrieken en -ovens zijn zeer succesvol. Zij combineren het bestrijden van kinderarbeid met het organiseren van werknemers.

Deze aanpak leidt tot verrassende resultaten. Sinds het begin van het FNV-project is de organisatiegraad in de steenfabrieken verdrievoudigd. De werkgevers beginnen zich bewust te worden van de toenemende invloed van vakbonden. De UPGMS is er bijvoorbeeld in geslaagd de wet op het minimumloon ingevoerd te krijgen.

De delegatie bezoekt een snelgroeiende vakbond in deelstaat Punjab (Amritsar). Deze begeleidt kinderen die werken in steenovens naar school. Ook staat een ontmoeting met vakbonden in de textielindustrie in Mumbai op het programma en een bezoek aan MV Foundation in Hyderabad.

Unilever is een grote ondernemer op de Indiase markt. Daarnaast is India een belangrijke producent van kleding voor Nederlandse kledingbedrijven. Samen met NGO's en vakbonden ontwikkelt de FNV instrumenten om de arbeidsomstandigheden in de kledingsector te verbeteren.

De meeste problemen zijn echter de afgelopen jaren aangetroffen bij Unilever. Er zijn voorbeelden van schending van werknemersrechten, maar ook klachten over kinderarbeid bij de katoenzadenproductie.

De FNV-delegatie, met ook Bondgenotenbestuurder Willem Noordman, bezoekt een bedrijf waar Unilever werk aan uitbesteedt, ontmoet vakbonden en het management van Hindustan Lever (Unilever). Bovendien brengen De Waal cs een veldbezoek aan de katoenzadenproductie voor Unilever.

8 april 2004