Ingezonden persbericht


Persbericht


09 april 2004

Museum De Cruquius vertelt!

Museum De Cruquius doet zaterdag 17 en zondag 18 april natuurlijk weer mee aan het Nationale Museumweekend, dat dit jaar samenvalt met het Opa & Omaweekend. Bezoekers krijgen dan 25% korting op de entree en het Stoompracticum; verder zijn er "verhalen op zaal", spannende speurtochten en voor de kleintjes gaat de verkleedkist open.

Het thema van het museumweekend 2004 is "de kunst van het vertellen" en omdat Museum De Cruquius precies 70 jaar bestaat, verstaat het die kunst als geen ander. Onze deskundige rondleiders staan daarom klaar om bezoekers te laten genieten van hun gedegen kennis van de Cruquiusmachine (de grootste stoommachine ooit gebouwd) en van de talloze verhalen en anekdotes uit de rijke geschiedenis van dit unieke neogotische stoomgemaal uit 1849.

En stof tot vertellen is er genoeg! Over het -o zo eigenaardige- genie Nicolaas Cruquius, de Waterwolf en de droogmaking van het Haarlemmermeer, over de imposante Cruquiusmachine en de arbeiders van het stoomgemaal. Of hoe De Cruquius in 1934 op het nippertje aan sloop ontkwam, over onderduikers in de Tweede Wereldoorlog en over de herinbewegingstelling van De Cruquius met de feestelijke opening door Kroonprins Willem-Alexander in 2002.

Maar er is meer dan luisteren en kijken. Met het Stoompracticum kunnen jongeren (onder deskundige begeleiding!) experimenteren met stoommachientjes. En met de verkleedkist kunnen ze in de huid kruipen van de dijkgraaf en van hoofdmachinisten, stokers en kolensjouwers, oliemannen en rattenvangers. En voor speurneuzen van 6 tot 10 jaar zijn er twee superspannende speurtochten, waar Opa's, Oma's en andere volwassenen beslist niet uitkomen!