Gemeente Enschede

Sprookjespark


Enschede, 29-03-2004

Kinderen beleven de Heembostocht

Alle sprookjesfiguren uit de Heembostocht zijn er weer klaar voor om jonge kinderen mee te nemen voor een speelse beleving in het heembos, gelegen in het Ledeboerpark. Deze educatieve route biedt de afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede aan voor de kinderen van groep
1 t/m 3 van het Enschedese Basisonderwijs.

Ook bezoekers van het fraaie gemeentelijke park kunnen op zondagmiddag met hun kinderen genieten van de Heembostocht vanaf zondag 18 april. Medewerkers van de afdeling NatuurEducatie zetten dan speciaal voor hen de prachtige sprookjesfiguren op hun plek.

Eeko de eekhoorn vertelt

De Heembostocht is ontwikkeld door de afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede met als doel om jonge kinderen op een actieve en speelse manier in contact te brengen met dieren, planten en bomen in het bos. Op deze manier wil NatuurEducatie de waardering van kinderen stimuleren voor de natuur in hun eigen leefomgeving. Samen met Eeko de eekhoorn kunnen de kinderen tijdens de Heembostocht allerlei leuke en leerzame spelletjes doen, en uitdagende opdrachten uitvoeren rondom het thema 'het bos en zijn bewoners'. Deze natuureducatieve route is uitgezet met borden waarop prachtig geschilderde sprookjesachtige bosbewoners zijn afgebeeld. De kinderen die de route lopen krijgen een mand mee waar alle benodigdheden in zitten om de Heembostocht zelfstandig te kunnen beleven.

Spannend spelen in het Heembos

Vanaf 18 april wordt op alle zondagmiddagen de Heembostocht uitgezet voor bezoekers van het Ledeboerpark. Ouders met jonge kinderen kunnen dan van 13.00-16.00 uur bij een van de medewerkers van de afdeling NatuurEducatie bij de ingang van de Heemtuin een mandje ophalen waar Eeko de eekhoorn, een houten boekje met alle bosfiguren en de benodigde attributen al in zitten. Een schitterend uithangbord waar alle bosfiguren op staan hangt in bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner en vraagt aan de kinderen: 'Wil je met ons spelen? Vraag naar ons!' In het Heembos staan de borden met de bosfiguren al klaar: de groene Trol, het Fruitmeisje en de Timmerkabouter nodigen de kinderen uit voor een opdracht of spelletje. Samen met Eeko kunnen de kinderen bijvoorbeeld met een schepje wat grond uit het 'Kleinebeestjeshoekje' in een potje met een vergrootglas doen om te zien welke kleine beestjes er daar in de grond wonen.

Een belevingstocht voor het basisonderwijs

Ook de kinderen van groep 1 t/m 3 van het Enschedese basisonderwijs hebben zich aangemeld voor deelname aan de Heembostocht. Zij worden vanaf maandag 5 april welkom geheten door een medewerker van de afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede en mogen daarna samen met Eeko de eekhoorn naar het Heembos wandelen.

Het basisonderwijs heeft altijd zeer veel belangstelling voor Eeko: dit jaar hebben zich al meer dan 50 groepen opgegeven voor deelname aan de Heembostocht. Omdat met deze tocht vooral de jongere kinderen worden uitgedaagd om het bos en zijn bewoners te leren kennen, zijn de opdrachten, experimenten en spelletjes gericht op actieve beleving en zintuiglijke ervaring om de kinderen in hun eigen belevingswereld aan te spreken. Tastzin, sorteren, raadspelletjes, fantasie en muziek maken zijn de ingrediënten van de Heembostocht. De attributen zien er aantrekkelijk en verzorgd uit en nodigen de kinderen uit om hun fantasie eens flimk te gebruiken. Eeko de eekhoorn met zijn fraaie pluimstaart heeft alleen maar de stem van een begeleider of ouder nodig om tot leven te komen!

Openingstijden en meer informatie

De Heembostocht is iedere zondag vanaf 18 april tussen 13.00 uur en 16.00 uur te beleven in het Heembos in het Ledeboerpark en wordt aangeboden tot en met oktober. Het Heembos ligt bij de Heemtuin achter in het park. Deelname is gratis. Kinderen kunnen de tocht alleen onder begeleiding van een volwassene doen. De manden met attributen zijn verkrijgbaar bij een medewerker van de afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede die bij de ingang van de Heemtuin aanwezig is.
---

Gepubliceerd op 29-03-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar