Stad Brussel


De Archieven en het Museum van de Stad (Broodhuis) nemen deel aan de 'Erfgoeddag' op 18 april

In het kader van de Erfgoeddag, waarvan dit jaar het thema de familie is, zijn het Archief en het Museum van de Stad Brussel (Het Broodhuis) op zondag 18 april vrij toegankelijk voor het publiek en kunnen de bezoekers gratis rondleidingen volgen.

Archief van de Stad Brussel
Huidevettersstraat 65 1000 Brussel
Open van 10u tot 18u - Rondleidingen (NL & FR) om het halfuur, vanaf
10u (geen reservatie).
Het Archief van de Stad Brussel bezit een rijk documentair patrimonium in verband met de sociale, politieke, intellectuele, artistieke en alledaagse geschiedenis van Brussel. Het gaat van de Middeleeuwen tot de moderne stedelijke administratie.

Tentoonstelling en rondleiding : De Waucquez een typisch familiaal stoffenbedrijf.
Het complex van het Stadsarchief behoorde van 1901 tot 1976 toe aan de onderneming Jules Waucquez en Cie. Met een flinke dosis paternalisme en een bijna militair systeem leidde deze familie 75 jaar lang één van s lands belangrijkste groothandels in stoffen. De Waucquez speelden ook een rol in het Brusselse politiek en sociaal leven. Fotos, getuigenissen en materiaal van de firma ondersteunen de rondleiding.

Museum van de Stad Brussel Broodhuis
Grote Markt 1000 Brussel - Open van 10u tot 18u Rondleidingen in het Nederlands om 10u, 14u en 15u30 (reservatie is verplicht tel 02 279 43 55).
Dit prachtige gebouw is volledig gewijd aan Brussel : kunst (beeldhouwwerk, retabels, wandtapijten, faience en porselein) ; de stadsontwikkeling, aan de hand van schilderijen, prenten, fotos, schaalmodellen Zaal Manneken-Pis.

Tentoonstelling en rondleiding: Made in Brussels 300 jaar faience en porselein.
Aan het eind van de 17de eeuw start de familie Mombaers in het hartje van Brussel de eerste faiencefabriek op. Een eeuw later neemt porselein de plaats in van faience. Vanaf dan ondergaan families een kleine revolutie wat de tafelgewoonten betreft. Een boeiende tentoonstelling , die ons uitnodigt om méér dan een kijkje te nemen in de kasten van onze voorouders !