Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nijmegen, 9 april 2004

Een straat zonder bomen is... heel grijs

Zondag 18 april presenteert de nieuwe werkgroep Boomrijk Nijmegen zichzelf. In het Willemskwartier wordt een bord 'Laat staan die boom!' in een lindeboom gehangen, om vroegtijdig te benadrukken dat bij de sloop en nieuwbouw vanaf 2005 de linden behouden kunnen blijven. De werkgroep roept mensen op bijzondere bomen, bomen met een verhaal, te melden en foto's van bomen in te zenden. Ook zoekt de werkgroep vrijwilligers die zich voor bomen willen inzetten, bijvoorbeeld in hun eigen wijk.

De werkgroep Boomrijk Nijmegen maakt zich zorgen. Steeds vaker worden bomen vroegtijdig gerooid, steeds vaker worden bomen niet vervangen. Wortels die problemen veroorzaken aan stoep, riool of kabels; behoefte aan meer parkeerruimte; de trend om tuinen steeds meer te verstenen; mensen die afwillen van schaduw en bladafval of vermeende storing van hun tv-antenne; projectontwikkelaars die eisen dat bouwgrond kaal wordt opgeleverd... Bomen leggen het gemakkelijk af tegen andere belangen. Boomrijk Nijmegen vindt het tijd worden om bomen met meer respect te behandelen en een zorgeloze oude dag te gunnen. Nijmegen is een stad rijk aan groen, dat wil de werkgroep graag zo houden en als het even kan versterken met éxtra bomen. Bomen geven een straat, plein of park leven, bomen horen erbij... Zondag 18 april presenteert de werkgroep Boomrijk Nijmegen zichzelf. In de De Genestetlaan wordt om 12.00 uur een bord 'Laat staan die boom!' in een linde gehangen. Het bord is gemaakt door Marcel Blom, vorig jaar winnaar van de publieksprijs voor Stadsbrug-ontwerpen. Na een woordje door iemand van Boomrijk Nijmegen en een lid van het College van B&W wordt om 12.30 uur een excursie gehouden door het Willemskwartier. IVN-natuurgidsen zullen een en ander over het groen in de wijk vertellen, architect Leon van Meijel wijst op interessante stedebouwkundige feiten. In 2005 begint aan de De Genestetlaan de sloop en vernieuwing van delen van het Willemskwartier. Recent zijn bij soortgelijke projecten oude bomen soms té gemakkelijk gerooid. Door vroegtijdig aandacht te vragen voor de fraaie linden van de De Genestetlaan hoopt Boomrijk Nijmegen dat ze behouden zullen blijven; ze belichamen de band met het verleden. Elders in het Willemskwartier kan er veel groen bijkomen. Wat: Oprichtingsactie werkgroep Boomrijk Nijmegen Wanneer: Zondag 18 april, 12.00 uur, om 12.30 gevolgd door een wijkexcursie met aandacht voor bomen en stedebouw Waar: De Genestetlaan hoek Past. van Meursstraat, Willemskwartier

Boomrijk Nijmegen is een initiatief van leden van Milieudefensie en het IVN. Op dit moment zijn een tiental mensen betrokken. Mensen met ervaring met vergunningen en procedures, mensen die op buurtniveau actief zijn, hoveniers, maar ook mensen die zich 'gewoon' zorgen maken om bomen. De werkgroep gaat veel meer vrijwilligers werven. De plannen:

· concrete rooivergunningen beoordelen, zonodig (samen met bewoners) bezwaar maken;
· een eigen visie ontwikkelen op bomen en groen in de stad en deze inbrengen bij het tot stand komen van de Bomenvisie, waaraan de gemeente Nijmegen werkt;
· meedoen met het inventariseren van waardevolle bomen;
· mensen adviseren over bomen. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan een voorlichtingsbijeen-komst over boomkeuze voor toekomstige bewoners van de Waalsprong. Uiteindelijk wil de werkgroep in elke wijk van Nijmegen een of enkele contactpersonen hebben. Zij kunnen snel een rooivergunning beoordelen, maar zonodig ook eerder betrokken worden bij wijkvisies, herinrichtingsprojecten, bestemmingsplannen e.d. Wie vrijwilliger wil worden van Boomrijk Nijmegen kan zich melden bij onderstaande contactpersoon. Voor een toekomstige expositie en een serie artikeltjes roept de werkgroep mensen op bijzondere bomen, bomen met een verhaal, te melden en foto's van bomen in te zenden. Wie er tijd en mogelijkheden toe heeft: de werkgroep is ook geïnteresseerd in originele foto's mét bomen en digitaal gemanipuleerde foto's zónder bomen.

Meer info: Alex de Meijer, 024 3561778 of 06 13508002 , alex.de.meijer@milieudefensie.nl