Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 16-4-2004

Nieuwe regels, nieuwe etikettering voor genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders

Alle producten afkomstig van genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) moeten vanaf 18 april worden geëtiketteerd. Op deze datum wordt de nieuwe Europese wetgeving voor genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders van kracht. Dit betekent dat de Europese regels voor ggo's en voedsel stevig worden uitgebreid.

Het nieuwe systeem bevat belangrijke garanties voor de keuzevrijheid van consumenten. De veiligheid van mens, dier en milieu was al volledig geregeld. Nieuw is de uitbreiding van de verplichte etikettering en traceerbaarheid en het systeem van vergunningen. De ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer hebben met de betrokken toezichthoudende instanties een uitvoeringsplan opgesteld. Hierin staan de praktische invulling van de regels en de mogelijkheden voor de handhaving voorop. Een rapport met de resultaten hiervan wordt binnenkort naar de Tweede Kamer gezonden.

Traceerbaarheid
Met de nieuwe wetgeving wordt het mogelijk de aanwezigheid van genetisch gemodificeerde organismen door alle schakels van de productieketen heen te volgen, van boer tot consument. Hierdoor kunnen producten, mocht dat ooit nodig zijn, makkelijker uit de handel worden genomen en kan de etikettering van producten in de supermarkt beter worden gecontroleerd. Ook deze verplichting geldt voor levensmiddelen en voor diervoeders, zowel voor veevoer als voor voer voor huisdieren.

Op 18 april zullen er niet opeens veel geëtiketteerde producten in de supermarkt liggen. Dit gaat geleidelijk. Zoals bij iedere nieuwe wetgeving is er een overgangsmaatregel. Producten van voor 18 april 2004 hoeven nog geen etiket te hebben; voor producten die volgens de oude regels al geëtiketteerd moesten worden geldt deze overgangsmaatregel niet. Omdat minimale vermenging van genetisch gemodificeerde organismen met conventionele producten tijdens de verbouw van gewassen of het transport niet te voorkomen is, geldt een uitzondering op de etiketteringverplichting als er minder dan 0.9% van een partij genetisch gemodificeerd is. Maar dan moet de handelaar wel kunnen aantonen dat deze aanwezigheid onbedoeld en onvermijdelijk was. Overigens zijn er in Nederlandse winkels maar weinig producten aanwezig die ggo-ingrediënten bevatten.

Toelating
Al jaren mogen ggo's niet zomaar worden gebruikt voor verwerking in levensmiddelen in de EU. Genetisch gemodificeerde organismen moeten eerst worden beoordeeld en veilig bevonden. De nieuwe regels zorgen voor een gecentraliseerde toelatingsprocedure voor alle ggo's bestemd voor levensmiddelen of diervoeders. De risicobeoordeling zal worden uitgevoerd door de Europese VoedselveiligheidsAutoriteit, waarna het publiek de mogelijkheid heeft om hierop te reageren. De lidstaten nemen, op basis van een voorstel van de Commissie, uiteindelijk het besluit over de toelating.