Politie Groningen

Preventief fouilleren binnenstad Groningen (18/04/04)

Groningen 18-04-2004 - Op zaterdagavond en nacht 17 / 18 april is er in een deel van de Groningse binnenstad preventief gefouilleerd op verboden wapenbezit. Er werden in totaal 12 zakmessen, 1 laserpen en een werpster bij 12 mannen en 1 vrouw in de leeftijd van 17 tot en met 52 jaar in beslag genomen. Het gebied waarin de actie plaatsvond ( Grote Markt ZZ en Gelkingestraat tot het Hoogstraatje) was met hekken afgezet. Bij de vier doorlaatposten werden alle bezoekers van het gebied aan de kleding onderzocht door de politie.

Iedereen die tijdens deze actie preventief is gefouilleerd kreeg een kaartje met informatie aangeboden over het hoe en waarom van de actie tegen wapenbezit. De reacties van het uitgaanspubliek op de actie waren positief. Een 22-jarige man uit Hoogezand kreeg een bekeuring voor belediging nadat hij gecorrigeerd werd toen hij niet wilde wachten bij de fouillering. Een 23-jarige beschonken inwoner van Grouw stond, nadat hij was gefouilleerd, te wildplassen. Hij kreeg een bon en werd ter ontnuchtering ingesloten.

Groningers willen dat hun stad veiliger wordt. Preventief fouilleren is een van de middelen om wapenbezit (en gebruik hiervan) tegen te gaan. Daarmee kan het aantal delicten waarbij een wapen een rol speelt, verminderen. Tegelijkertijd kan preventief fouilleren het veiligheidsgevoel van uitgaanspubliek vergroten.

In januari 2003 heeft de Groningse gemeenteraad de burgemeester de bevoegdheid gegeven om waar nodig een gebied aan te wijzen voor preventief fouilleren, fouilleren waarbij geen sprake hoeft te zijn van een voorafgaande verdenking. Burgemeester Wallage heeft op 9 maart delen van de binnenstad aangewezen als veiligheidsrisicogebieden. De officier van justitie bepaalt wanneer er gefouilleerd wordt. Bij preventief fouilleren mogen in het aangewezen gebied alle vervoermiddelen, kleding en bagage worden onderzocht op de aanwezigheid van wapens.

Veiligheidsrisicogebieden
De aangewezen veiligheidsrisicogebieden in de binnenstad zijn het gebied Grote Markt en het gebied A-kwartier.
Gebied Grote Markt begrensd door: Grote Markt Noordzijde, Waagstraat, Tussen Beide Markten, Koude Gat, Herestraat, Gedempte Zuiderdiep, Gedempte Kattendiep, Schuitendiep, St. Jansstraat en Martinikerkhof zuidzijde.
Gebied A-kwartier, begrensd door: Noorderhaven zuidzijde, Lopende Diep zuidzijde, Oude Boteringestraat, Guldenstraat, Tingtangstraat, Vismarkt, A-kerkhof, Brugstraat en Hoge der A.