Nieuw-Vlaamse Alliantie


Nu ook steun SP.A en VLD voor verbod op sanctie tegen boycotactie burgemeesters? (18/04/04)

De N-VA is verheugd dat de SP.A, bij monde van Steve Stevaert, en zelfs de VLD dan toch de protestactie van de burgemeesters voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde ondersteunen. Twee maanden geleden verwierp de SP.A nog, net als de VLD, een amendement van N-VA-Kamerlid Geert Bourgeois op het wetsontwerp inzake de kieshervorming, dat net de splitsing van het kiesarrondissement beoogde.

SP.A en VLD kunnen zich donderdag herpakken. Dan spreekt de Kamer zich uit over de hoogdringende behandeling van een resolutie van Geert Bourgeois. Deze resolutie legt de regering een verbod op om sancties te treffen tegen de Vlaams-Brabantse burgemeesters die de Europese verkiezingen boycotten. Bourgeois kreeg al de steun van CD&V, maar rekent nu ook op de steun van SP.A en VLD.

Het voorstel van resolutie herneemt grotendeels de tekst van een resolutie die in het Vlaams parlement eenparig werd aangenomen door alle Vlaamse partijen (stuk 1875, 2003-2004). Bourgeois redeneert dat diezelfde Vlaamse partijen met 88 van de 150 verkozenen samen een stevige meerderheid vormen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Als de Vlaamse partijen deze resolutie goedkeurden in het Vlaams parlement, keuren ze die toch ook goed in het federaal parlement?

De resolutie haalt talloze gegronde redenen aan voor de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde, waaronder de grondwettelijke indeling in taalgebieden, de schending van het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel, het feit dat zowel het Vlaams parlement als de Vlaamse regering, de provincie Vlaams-Brabant en alle Vlaamse partijen al lang aandringen op de splitsing van het kiesarrondissement, het gegeven dat de splitsing al in 1999 in het Vlaamse regeerakkoord werd opgenomen als te realiseren "tijdens de eerste helft van de zittingsperiode" enz..

De resolutie gebiedt de regering dan ook om in geen geval op te treden tegen burgemeesters die consequent deze beginselen huldigen en elke medewerking weigeren aan de organisatie van de eerstkomende Europese verkiezingen. De burgemeesters volgen nauwgezet de Grondwet, het Arbitragehof, de provincie Vlaams-Brabant, het Vlaams parlement en de Vlaamse regering en niet in minst hun kiezers. Moeten zij daarvoor gestraft worden?

De N-VA roept alle Vlaamse partijen op om samen aan de kar te trekken voor de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Allemaal hebben ze de splitsing van de kieskring in het verkiezingsprogramma staan. Nu krijgen ze de kans om dat programma te realiseren.

Auteur:
Geert Bourgeois, Kamerlid, algemeen voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be