Koninklijke Nederlandse Schaakbond


Meesterklasse: Schakers BIS wacht doemscenario

BIS heeft zaterdag in Enschede de uitwedstrijd tegen ING/Esgoo verloren met 6,5-3,5. Het Apeldoornse team staat er beroerd voor. Het handhaaft zich slechts in de Meesterklasse schaken als twee mededegradatiekandidaten slecht presteren in de slotronde. Dat kan alleen als hun tegenstanders hun sportieve plicht vervullen en het is zeer de vraag of dat gebeurt.

Andere degradatiekandidaten deden zaterdag goede zaken. Zukertort Amstelveen won van LSG en is nu veilig vanwege het bordpuntenaantal. HWP Sas van Gent speelde gelijk tegen Utrecht en staat nu op vier matchpunten, tegen BIS vijf en hekkensluiter SMB drie. Bij een gelijk aantal matchpunten bepalen de bordpunten welke twee teams degraderen. Als het daar op aankomt, kan BIS het schudden. BIS treft de volgende ronde, die zondag 9 mei centraal wordt gehouden in Denksportcentrum Apeldoorn, landskampioen ZZICT. Dit team is nog niet zeker van de play-offs en zal ongetwijfeld sterk opkomen, waarschijnlijk onder aanvoering van Nederlands kampioen Loek van Wely. Uitgegaan mag worden van een bloedbad. Het Apeldoornse team is veel zwakker en een handvol spelers presteert dit seizoen ondermaats. Wint SMB van Utrecht, waarvoor niets meer op het spel staat, dan is het gebeurd met BIS. Een nog grotere kans op degradatie levert HWP Sas van Gent tegen play offs-kandidaat ING/Esgoo op. Beide teams hebben aan een puntendeling genoeg. Een telefoontje vooraf om geld te besparen op sterke spelers, een ritje Apeldoorn alwaar men elkaar na een paar zetten de hand schudt om de puntendeling te beklinken en het is over en uit voor de Apeldoorners. De huidige sponsor heeft al in oktober middels een enkel briefje afscheid genomen en onder die omstandigheden lijkt een nieuwe sponsor ver weg. De vraag is dan bovendien welke sterke spelers het Apeldoornse team volgend seizoen nog onbezoldigd zullen bevolken in de eerste klasse naast de nieuwe captain Merijn van Delft, die Karel van Delft opvolgt. Rest de Apeldoorners op eigen bodem in stijl afscheid te nemen van de Meesterklasse.

Met een dergelijk doemscenario al in het achterhoofd togen de Apeldoorners zaterdag naar Enschede, waar de nummer drie op de nationale ranglijst ING/Esgoo wachtte in de ambiance van een mooi fitnesscentrum. Alras kwam het hele tweede team van BIS zich melden als toeschouwer. De heren waren in het nabijgelegen Almelo na vijf minuten 4-4 overeengekomen om wederzijdse degradatiegevaren af te wenden.

Na twee uur spelen kwam Arthur van de Oudeweetering in een remisevariant met zwart een puntendeling overeen met Ramon Koster. Ilja Zaragatski reageerde met zwart verkeerd op een loperoffer van Wouter Spoelman. Marc Jonker was met zwart tevreden over zijn stelling tegen Gerhard Schebler. Hij had voor de laatste 18 zetten nog 1 minuut en 35 seconden en verloor voorspelbaar. Lucien van Beek koos met wit tegen Matthias Thesing voor zekerheid en nam remise. Een dikke tegenvaller was dat Alexander Kabatianski met wit in een kansrijke stelling de weg kwijtraakte tegen Oscar Lemmers. Roeland Pruijssers (14) debuteerde met wit in de hoogste competitieklasse en zette gedecideerd Ali Bitalzadeh van het bord. Vervolgens ging het bij NK-finalist Manuel Bosboom met zwart mis en hij verloor kansloos van Daniel Hausrath. Met een 5-2 achterstand bestond er nog een kleine theoretische kans op gelijkspel. Freddie van der Elburg nam in teambelang met zwart geen remise aan van Frank Kroeze. Sipke Ernst kwam met wit echter in een toreneindspel met een pion meer niet verder dan een puntendeling tegen Michael Hoffman. Op dat moment had Van der Elburg teveel van zijn stelling gevraagd en hij verloor. Merijn van Delft voegde met wit nog een punt aan het Apeldoornse bordpuntentotaal toe door de sterke Duitser Michail Feygin af te troeven.

Klik hier voor het naspelen van de partijen

ING/Esgoo BIS 6,5 - 3,5
Michael Hoffman Sipke Ernst 0,5 0,5
Daniel Hausrath Manuel Bosboom 1 0
Oscar Lemmers Alexander Kabatianski 1 0
Ramon Koster Arthur van de Oudeweetering 0,5 0,5 Michail Feygin Merijn van Delft 0 1
Gerhard Schebler Marc Jonker 1 0
Matthias Thesing Lucien van Beek 0,5 0,5
Frank Kroeze Freddie van der Elburg 1 0
Ali Bitalzadeh Roeland Pruijssers 0 1
Wouter Spoelman Ilja Zaragatski 1 0

Meer info: www.sbsa.nl