Ingezonden persbericht


LITERAIR CAFE JAMBE ROYAL

VOLDERSGRACHT 10

2611 ET DELFT

Op zondag gratis parkeren in de binnenstad!

Kijk voor routeplanner en meer programma-informatie op de website:

www.jambedelft.com

ZONDAG 18 APRIL 2004

Aanvang 14.00 uur

Toegang ¬ 4,-

info@jambedelft.com

Tel. 06 143 55 433

215b548.gif

PROGRAMMA

met:

Dichter des Vaderlands Simon Vinkenoog

begeleid door live muziek van Bomb-Shelter (Mark Lotterman Bluesband)

Overige gastdichters: Da Skuuks, Joke Kaviaar en Sami Ali

Storytelling: Hans Sparnaaij

Open podium: Geralt Wolterbeek, Lucas Laherto Hirsch en Mohs Volke

215b54a.gif

Simon Vinkenoog bij Jambe

Literair café Jambe heeft op zondag 18 april een bijzondere gast: de onlangs als de nieuwe dichter des vaderlands aangetreden Simon Vinkenoog. Van Vinkenoog wordt wel gezegd dat hij de gave van de eeuwige jeugd heeft verworven. Dat zou best waar kunnen zijn, want hij blijft energiek optreden en nieuwe uitdagingen aannemen maar wat het jong blijven ook ondersteunt is het samen optreden met de Mark Lotterman BluesBand. Een bijzondere combinatie die zijn werking al vele malen heeft bewezen. Vier jonge musici, samen ongeveer even oud als Vinkenoog zelf, geven zijn gedreven poëzie een muzikale omlijsting.

Verder zullen bij Jambe optreden dichteres en podiumfenomeen Joke Kaviaar en de originele en markante dichter Da Skuuks.

Simon Vinkenoog werd onlangs gekozen tot Dichter des Vaderlands.

Hij volgde daarmee Gerrit Komrij op, die deze functie gedurende vier jaar heeft bekleed.

Het optreden van Simon Vinkenoog bij Jambe zal muzikaal worden begeleid door Mark Lotterman en zijn bluesband 'Bomb-shelter'.

Deze unieke combinatie van jong muzikaal talent en de gedreven poëzie van de nestor onder de vaderlandse dichters, is door Stichting Jambe samengebracht en heeft al voor diverse spetterende optredens gezorgd. De leden van Bomb-Shelter hebben samen nog niet de gedenkwaardige leeftijd van de gerespecteerde dichter Simon Vinkenoog (in juli 03 werd hij 75 jaar) bereikt. Alleen daarom al wekt deze unieke samenwerking nieuwsgierigheid op. De muzikale talenten uit omgeving Rotterdam creëren de sfeer van oude authentieke blues overgoten met een modern sausje en versierd met de briljante teksten van Simon Vinkenoog.

215b54c.jpg

Mark Lotterman, 20 jaar oud werd geboren in Mijnsheerenland. Sterk beinvloed door zijn vader begon hij al vroeg met muziek en literatuur. Hij kreeg waardering van de dichter Simon Vinkenoog, die besloot samen met hem enkele optredens te doen, waar Mark hem begeleidt met blues en jazz-muziek tijdens zijn voordrachten. Op poezie-gebied is Mark Lotterman beinvloed door engelstaligen dichters als Ginsberg, Poe, Dylan en Reed. Maar ook Nederlanders krijgen hem aan het schrijven: natuurlijk Vinkenoog, maar ook mensen als Deelder, Achterberg, Verhagen en Eikelboom kunnen hem inspireren. Hij schrijft voornamelijk duidelijke poëzie, gebaseerd op dingen die hij ziet en hoort, en dat alles vermengd met een dosis lef, en misschien af en toe een tikje grofheid, maar altijd geïnspireerd door het aloude bluesgevoel. Mark Lotterman is al enkele jaren bezig met muziek. In juni 2001 dook hij met enkele ervaren muzikanten de studio in wat resulteerde in een cd genaamd Bomb-shelter, die erg goed werd ontvangen. Nu, na ruim een jaar zette hij weer een nieuwe band op poten, om het project met Vinkenoog goed te volbrengen. De band bestaat uit jonge, enthousiaste en zeer getalenteerde muzikanten die samen muziek maken waar je kippenvel van krijgt: van Nick Cave-achtige muziek tot de rauwe klanken van John Lee Hooker, tot de jazz van Duke Ellington.

Kevin Andeweg (bas). Met een goed gevoel voor ritme en toon voorziet hij de muziek van een donderende, maar met gevoel gespeelde baslijn. Dit in combinatie met de blues- en jazzritmes op piano van Mark. Samen creëren zij de sfeer van de oude, authentieke blues, overgoten met een heerlijk modern sausje. Kom luisteren, en voel de Crossroads in Delft, versierd met de briljante teksten van Simon Vinkenoog op zondag 18 april.

Poëzie Royal:
Voor slechts ¬ 7,- kunt u nog nagenieten van een speciaal door Royal voor Jambe samengesteld dichtersmenu (ook à la carte en vegetarisch)

_________________________

Met vriendelijke groet

Henriette Faas, voorzitter

Stichting Jambe Delft

Tel. 06 143 55 433

info@jambedelft.com

http://www.jambedelft.com