Openbare Bibliotheek Oss

7 april 2004

Bibliotheek Oss 15 jaar digitaal

De Bibliotheek Oss leent al 15 jaar digitale media uit en Internet bestaat reeds 10 jaar. Redenen om april uit te roepen tot digitale actiemaand! Op zondag 18 april is de Bibliotheek Oss extra geopend van 12.00 tot 16.00 uur; op maandag 19 april geeft Internetjournalist Francisco van Jole om 20.00 uur zijn visie op Internet en de hele maand april is er een tentoonstelling over digitale media en screensavers.

Bibliotheek open op zondag 18 april
Op zondag 18 april a.s. is de Bibliotheek Oss geopend van 12.00 tot 16.00 uur. Er worden afgeschreven digitale media verkocht zoals cd-roms, nintendo- en playstation-spellen vanaf 1,- per stuk. De uitleen is gewoon geopend en belangstellenden kunnen tijdschriften, kranten etc. lezen.

Francisco van Jole over Internet
Op maandag 19 april geeft Nederlands eerste Internetjournalist Francisco van Jole zijn visie op de toekomst van Internet. In 1994 was hij ook te gast in de Bibliotheek Oss en prees hij het World Wide Web de hemel in. Inmiddels staat hij weer met beide benen op de grond en vertelt over de mogelijkheden en onmogelijkheden van Internet. De avond vindt plaats om 20.00 uur in de Bibliotheek Oss; toegangskaarten à 3,50 zijn te koop bij Boekhandel Derijks en de Bibliotheek Oss.

Expositie Van beeldbeschermer naar moderne kunst Tot en met zaterdag 24 april is er op de begane grond in de bibliotheek een impressie te zien van de geschiedenis van digitale media. Tevens zijn er unieke screensavers te bekijken: bewegende beelden die moesten voorkomen dat de oude monochrome monitoren zouden inbranden. Met name Amerikaanse software bedrijven zoals After Dark ontwikkelden prachtige animaties die tegenwoordig als kunst worden beschouwd.
Zo is onder andere de Flying Toasters te zien, een zwerm broodroosters met vleugeltjes die in formatie over het scherm trekt.
Ook is er een Star Trek-versie te zien, gebaseerd op de gelijknamige science fiction serie die veel aanhangers heeft onder computerfreaks. Captain Kirk, Mr. Spock, de arts Bones en techneut Scotty figureren in 15 verschillende modules, die naast beeld ook geluid produceren.
Topper in de tentoonstelling is de screensaver Johnny Castaway, een mannetje dat van alles beleeft zodat deze screensaver altijd iets nieuws te bieden heeft en nooit hetzelfde is. Er is zelfs een Internet-fanclub opgericht. Het webadres is te vinden via de website van de Bibliotheek Oss.

De digitale maand april in de Bibliotheek Oss biedt pc-activiteiten voor alle leeftijden.