Openbare Bibliotheek Oss


Francisco van Jole (Internetjournalist) Internet: de puberteit voorbij?

Maandag 19 april 2004
Bibliotheek Oss
EUR 3,50
20.00 uur

Kaartverkoop
Bibliotheek Oss, Raadhuislaan 10 en
Boekhandel Derijks Oss, Walstraat 8

DE SPREKER
Francisco van Jole (1960) -journalist, ex-internetondernemer en schrijver- is voor de tweede keer te gast in de Bibliotheek Oss. Als Nederlands eerste Internetjournalist hield hij zich full time bezig met de dagelijkse berichtgeving over Internet. In De Volkskrant en op Planet Internet verschenen zijn hilarische stukjes over nieuwe websites, gebeurtenissen in nieuwsgroepen en Internetwetgeving. Altijd vermeldde hij zijn bronnen, waarmee hij zijn journalistiek voor de lezer controleerbaar maakte.

Francisco van Jole

Hij is een kritisch journalist en werd bijna een blinde goudzoeker. De dotcomgekte sloeg toe, maar enkele jaren later stond Van Jole weer met beide benen op de grond. "De Internethype was één groot toneelstuk, een dotcomsoap." Anders dan een paar jaar geleden wóónt hij niet meer achter zijn pc. Hij maakt selectiever gebruik van Internet en heeft na een tussenperiode van een kleine tien jaar weer tijd om te lezen.

HET ONDERWERP
Het world wide web bestaat in Nederland tien jaar. De Bibliotheek Oss leent al vijftien jaar digitale media uit. De maatschappij is de laatste jaren ingrijpend veranderd en de digitale ontwikkelingen hebben daarbij een grote rol gespeeld. De manier waarop we met informatie omgaan is compleet gewijzigd.
Niet de auteur, maar de lezer bepaalt welke informatie hij tot zich neemt. Met één muisklik zit hij in een document van een andere aanbieder. Interactiviteit zorgt voor communicatie in twee richtingen: gebruikers krijgen hierdoor meer controle. De drempel om te reageren op elkaars informatie en meningen is met Internet flink verlaagd en het gebruiksgemak neemt toe.

Nieuwe technieken en inkomstenbronnen maken Internet weer spannender. De informatiejungle wordt overzichtelijker. Online adverteren en sociale netwerken groeien. Draadloze verbindingen rukken op. Is Internet de puberteit voorbij? Het vertrouwen is terug en het web ruikt weer naar geld.

Wat is de toekomst voor SMS, MSN, RSS, WiFi? Wat doen we met spam en virussen? Hoe zit het met beveiliging, privacy en auteursrechten? Kortom welke ontwikkelingen kunnen we verwachten op het gebied van hard- en software?
Francisco van Jole blikt vooruit in de digitale wereld!

Website: www.2525.com

INFORMATIE

Maandag 19 april Francisco van Jole (Internetjournalist) Bibliotheek Oss
20.00 uur EUR 3,50

Kaartverkoop
Bibliotheek Oss Boekhandel Derijks Oss
Raadhuislaan 10 Walstraat 8
tel. 0412 - 622618 tel. 0412 - 622431