Ingezonden persbericht


het hoge woord, MET herman brusselmans, martijn knol, jeroen wielaert Maandag 19 april, 20.30, Winkel van Sinkel, Oudegracht 158, Utrecht. Toegang gratis.

Herman Brusselmans (België, 1957) debuteerde in 1982 als schrijver met Het zinneloze zeilen, maar daarvoor schreef hij al in bladen als Yang, Heibel en Koebel. Later werkte hij mee aan tijdschriften als Propria Cures, Optima, De Brakke hond, Panorama en voor de krant de Morgen.

Met Tom Lanoye en Johan Joos behoorde hij tot de 'Angry Young Belgen', later werd hij samen met onder meer Tom Lanoye één der 'Mooie Jonge Goden'. Brusselmans riep zichzelf zelfs uit tot 'Mooie Jonge Oppergod'.

Het luid aanprijzen van zijn eigen kunnen behoort tot een zorgvuldig opgebouwde pose. Achter deze pose verbergt Brusselmans naar eigen zeggen zijn angsten en depressies. Zijn boeken zijn grotendeels autobiografisch. De hoofdpersonages roken, drinken, zeuren, hebben last van acne, angsten en depressies en worden verliefd (meestal op onbereikbare vrouwen). De personages zijn cynisch, sarcastisch en bedienen zich van een inktzwarte humor.

Als literaire voorbeelden noemt Brusselmans onder meer Charles Bukowski, Jan Cremer, Paul van Ostaijen, J.D. Salinger en vooral Gerard Reve.

Deze maand verschijnt Ik ben rijk en beroemd en ik heb nekpijn.

Meer informatie over SLAU activiteiten op www.slau.nl, info@slau.nl