Gemeente Oss


13/4/2004 - Vernieuwde hondenuitlaatkaart in uw brievenbus

Vanaf maandag 19 april gaan toezichthouders van de gemeente Oss controleren op het bezit van honden. Tegelijk met de huis-aan-huis-controle krijgen alle inwoners (met uitzondering van de kernen van de voormalige gemeente Ravenstein) het jaarverslag over toezicht in uw wijk of kern uitgereikt. Daarin is een actuele hondenuitlaatkaart opgenomen. Ook het gemeentelijk hondenbeleid wordt in de brochure nog eens onder de aandacht gebracht.

Hondenpenning
Deze hondencontrole gaat ongeveer een maand duren, waarbij de toezichthouders in uniform bij u aan de deur komen. Hebt u een hond dan wordt door de toezichthouder een controlekaart ingevuld en ontvangt u een nieuwe hondenpenning. Deze penning dient u aan de halsband van uw hond te bevestigen. Op grond van de Algemeen Plaatselijke Verordening moet elke hond een hondenpenning dragen. Op het bezit van de hondenpenning wordt door de toezichthouders nauwlettend gecontroleerd. De oude penning is na 1 juli niet meer bruikbaar.

Aangifte
De hondenbelasting is een gemeentelijke heffing op het houden van een hond en in het kader van de verordening Hondenbelasting is iedere inwoner van de gemeente Oss, die één of meer honden bezit, verplicht hiervan aangifte te doen. Op grond van uw aangifte wordt de hoogte van de belasting bepaald. Op het niet correct doen van de aangifte van uw hond kan de gemeente een boete opleggen van 567,00. Deze boete wordt bepaald aan de hand van de Algemene wet inzake rijksbelastingen, die ook van toepassing is op de belastingen van de gemeente. Het is dus in uw belang dat u op een juiste manier aangifte doet van uw hond . Aangifte kunt u doen in de hal van het Osse gemeentehuis op werkdagen van 8.30 tot 16.00 uur en op donderdag tot 19.00 uur.

Aanslag
De aanslag hondenbelasting wordt gelijktijdig met de andere gemeentelijke belastingen in februari 2005 opgelegd, of bij een nieuw aangemelde hond, nog in de loop van dit jaar. Tegen de hoogte van de aanslag kunt u binnen zes weken na de dagtekening van het aanslagbiljet uw bezwaar richten aan de afdeling Belastingen.

Tarieven
De tarieven voor het houden van een hond in de gemeente Oss zijn als volgt:

- Hondenbelasting eerste hond 38,52
- Hondenbelasting tweede hond 48,36
- Hondenbelasting derde en elke volgende hond 60,00
- Hondenbelasting kennel 193,56

Nadere informatie
Als u vragen hebt over het hoe en waarom van de hondenbelasting, kunt u telefonisch informatie krijgen bij de afdeling Belastingen, bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 16.00 uur onder nummer 629 549.